Imtech is nog lang niet uit de problemen

Technisch installatiebedrijf Imtech leed over 2014 ruim een half miljard verlies. En er dreigt in Duitsland nog altijd een forse kartelzaak.

Zo veel narigheid die afgelopen jaar is boven komen drijven, je zou er bijna een complot in zien.

Technisch installatiebedrijf Imtech in Gouda – ruim 22.000 werknemers in 25 landen – publiceerde vanochtend de jaarcijfers van 2014. Die waren niet goed: grote verliezen, minder omzet. Wel daalde de schuld sneller dan verwacht en draaide het bedrijf het laatste kwartaal bijna break-even. De beurs reageerde zelfs een tikje enthousiast. De koers steeg vanochtend ruim 7 procent tot circa 4 euro.

Topman Van der Aast schreef optimistisch in de bijlage: „We hebben onze financiële situatie genormaliseerd.” Maar ook: „Helaas kunnen zaken of beschuldigingen uit het verleden blijven opduiken.”

Dat kan zeker. Al twee jaar wordt Imtech geplaagd door schandalen die het bedrijf financieel uithollen. Op een rijtje, alleen al van afgelopen jaar: een Imtech-dochter probeerde een Zwitserse ambtenaar om te kopen. Het bedrijf onderzoekt dubieuze betalingen aan de Duitse voetbalclub VfR Aalen, waarvan het sponsor was. Imtech Marine overtrad mogelijk exportbeperkingen bij verkoop in de Arabische Emiraten. En de Duitse justitie onderzoekt of een medewerker van het nieuwe Berlijnse vliegveld door vier ex-werknemers is omgekocht.

Maar dat is allemaal klein bier vergeleken bij de enorme kartelzaak die de Duitse justitie op dit moment onderzoekt. In februari dit jaar viel de Duitse mededingingsautoriteit op vijftig adressen binnen, waaronder in vier panden van Imtech. Het bedrijf zegt dat het om iets gaat waar het zelf al onderzoek naar doet: mogelijke prijsafspraken bij de bouw van twee energiecentrales in de Eemshaven en in het Duitse Hamm.

Het Duitse Handelsblatt en De Telegraaf meldden begin maart dat justitie Imtech verdenkt van veel meer: van het bedriegen van wel 13 bedrijven en partijen met prijsafspraken, valse facturen en omkoping. Waaronder energiebedrijven RWE en E.on, autofabrikant Audi en machinebouwer Hitachi. Justitie meent dat dat Imtech tussen 2007 en 2013 tientallen miljoenen extra omzet opleverde.

Het bedrijf wankelt nog van het vorige schandaal. In 2013, toen de ellende begon, moest Imtech plots 370 miljoen afschrijven op een Pools pretpark en Duitse projecten. De top in Polen en Duitsland bleek ook te frauderen. Oud-topman René van der Bruggen – over wie De Telegraaf pas meldde dat hij de Duitse tak dwong tot het schrijven van valse facturen – werd vervangen. Het bedrijf schrapte ruim 2.000 banen en verloor bijna driekwart van de beurswaarde. Kortom, een rampjaar. En 2014 werd niet beter. Meer afboekingen, meer ontslagen. Om de gevaarlijk hoge schuld van 1,1 miljard euro af te bouwen, wilde Imtech 600 miljoen euro ophalen met nieuwe aandelen. Vier banken moesten uiteindelijk de helft opkopen. De schuld is nu, door verkoop van de ict-tak, toch teruggebracht tot 334 miljoen euro.

    • Carola Houtekamer