‘Ik veeg mijn agenda leeg voor rol zoals Walter White’

De acteur uit ‘De marathon’ en ‘Oorlogsgeheimen’ begon ooit een script te schrijven dat lijkt op het verhaal van ‘Breaking Bad’. En nog steeds lijkt het verhaal van een gewone burger die verdwaalt in de misdaad hem heerlijk.

Foto Rien Zilvold

In het begin van mijn carrière kreeg ik filmrollen aangeboden die leken op mijn personage in Flodder. Ik werd blijkbaar geassocieerd met een onhandige, lange, slungelige jongen. Daar ben ik nu gelukkig van af. Niet dat ik daar toen mee zat. Ik speelde het hele jaar serieuze rollen bij het Ro Theater in Rotterdam. En in de zomer deed ik Flodder erbij. Dat was leuke afwisseling. Ik merk inmiddels wel dat het soort rollen met je leeftijd mee verandert. Ik word nu vaker gevraagd voor de rol van vader, of leraar.

„Ik zou nog graag een keer de hoofdrol willen in een serie als Breaking Bad. Toen ik twee maanden geleden een flinke griep had, heb ik alle afleveringen gekeken. De hoofdpersoon, Walter White, is een scheikundeleraar die te horen krijgt dat hij terminaal is. Omdat hij zijn familie goed wil achterlaten, besluit hij één keer drugs te maken en een deal te sluiten. Maar daar blijft het niet bij. Hij belandt in een harde, gewelddadige wereld.

„Dat lijkt me een geweldige rol om te spelen: hij gaat steeds vaker over zijn eigen grenzen heen. Of dat bij me past? Ik sta te boek als een vriendelijke vent. Die kant van hem past dus wel bij me. Ik zoek altijd die persoonlijke verbondenheid met een personage.

„Ik ben zelf ook ooit begonnen met het schrijven van een Breaking Bad-achtig script. Toen ik laatst mijn werkkamer opruimde, kwam ik het weer tegen. Het idee is hetzelfde; een onopvallende sterveling die door toeval in het criminele circuit belandt. Ik zie voor me dat het verhaal begint in een wijkje in Den Haag, maar dat het ook in de Antwerpse haven en in Spanje speelt.

„Het lijkt me leuk als Diederick Koopal, met wie ik ook De marathon heb gemaakt, de film regisseert. Hij laat acteurs heel vrij, maar probeert zelf ook iets toe te voegen. Zoals in de scène in De marathon waarin mijn personage van de dokter te horen krijg dat hij ongeneeslijk ziek is. Ondertussen eet de arts een gebakje.

„De Nederlandse serie Hollands Hoop lijkt een beetje op Breaking Bad. Ik heb daar ook auditie voor gedaan, maar ik werd het niet. Daar baalde ik van. Maar dat hoort erbij; er gaan vaker dingen niet door. Meestal omdat ik er geen tijd voor kan vrijmaken door mijn vaste contract bij het Nationale Toneel. Dat maakt me bevoorrecht. Ik heb het altijd druk, en speel veel verschillende rollen. Maar als er zo’n mooi project voorbij zou komen, probeer ik wel wat te regelen natuurlijk.”

    • Yasmina Aboutaleb