Hoofd beveiliging wil replica Witte Huis; kosten 8 miljoen

Om de beveiligers van het Witte Huis beter te kunnen trainen, moet er een replica komen. Daarvoor pleitte het hoofd van de Secret Service, Joseph Clancy gisteren, meldt CNN.

Het Witte Huis. Foto Reuters / Gary Cameron

Om de beveiligers van het Witte Huis beter te kunnen trainen, moet er een replica van het gebouw komen. Daarvoor pleitte het hoofd van de Secret Service, Joseph Clancy gisteren, meldt CNN. De kosten van een exacte kopie van de ambtswoning van president Barack Obama schat Clancy op acht miljoen dollar (7,5 miljoen euro).

Een replica is volgens Clancy nodig, omdat de training van de beveiligers verbeterd moet worden. Aan goede training ontbreekt het momenteel, liet hij weten aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden, die het budget goed moet keuren:

“Momenteel oefenen we gewoon op een parkeerplaats. We zetten een geïmproviseerd hek neer en meten dan precies de afstand tussen het hek bij het Witte Huis en het Witte Huis zelf. De struiken ontbreken en we hebben de fontein niet. Eigenlijk hebben we geen realistisch beeld van het Witte Huis.”

Indringer

Vorig jaar september klom de 42-jarige Omar Jose Gonzalez, een Irak-veteraan, over het hek van het Witte Huis en kon tot diep in de East Room komen. In eerste instantie stelde de Secret Service toen dat Gonzalez helemaal niet zo ver was gekomen en al bij de ingang was gepakt. Totdat The Washington Post op gezag van bronnen meldde dat hij wel degelijk in het Witte Huis was gekomen. Ook zou hij een mes op zak hebben gehad. Zogenoemde ‘fence jumpers’ (‘hekklimmers’) komen steeds vaker voor bij het Witte Huis. Maar Gonzalez was de eerste persoon die het was gelukt daadwerkelijk binnen te dringen.

Onacceptabel

Onder andere naar aanleiding van het incident met Gonzalez besloot Julia Pierson, hoofd van de Secret Service, af te treden. Tijdens een hoorzitting, begin oktober, rondom de beveiliging van het Witte Huis gaf Pierson toe dat ze die niet op orde had. Pierson noemde het “onacceptabel” dat Gonzalez zo ver had kunnen binnendringen.

    • Maarten Back