Twee Nederlandse militairen dood

Twee Nederlandse militairen zijn gisteren in Mali om het leven gekomen toen een Apache-helikopter neerstortte in de buurt van het Nederlandse kamp bij de noordelijke stad Gao. Kapitein René Zeetsen (30) en luitenant Ernst Mollinger (26) van de luchtmacht waren bezig met een schietoefening boven onbewoond gebied. Volgens het ministerie van Defensie duidt alles op een ongeluk, maar het onderzoek loopt nog.

Nederland doet met bijna vijfhonderd militairen mee aan de VN-missie om Mali te stabiliseren en is daar verantwoordelijk voor het verzamelen van inlichtingen voor de Verenigde Naties.

Sinds de missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan, die in 2010 eindigde, waren er geen Nederlandse militairen meer gesneuveld tijdens een buitenlandse missie.

Gistermiddag waren twee gevechtshelikopters aan het oefenen met schieten op gronddoelen op krap vijftig kilometer ten noorden van de Nederlandse basis in Gao. De andere Apache is onmiddellijk na het ongeval geland om hulp te bieden. Militair Zeetsen was op slag dood. Mollinger is nog zwaargewond naar een Frans militair veldhospitaal overgebracht, maar daar overleden.

Premier Mark Rutte is „diep geraakt” zo zei hij in een reactie. Ook commandant der strijdkrachten Tom Middendorp en Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert hebben hun medeleven betuigd na dit „vreselijke bericht”.

De twee overleden militairen waren afkomstig van de luchtmachtbasis in het Brabantse Gilze-Rijen.

    • NRC