Goed kwartaal voor Adobe en meteen ook slecht nieuws

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De eerste kwartaalcijfers van Adobe Systems zijn erg positief. Maar de vooruitzichten zijn dat niet, schrijft The Wall Street Journal.

De winst van Adobe groeide afgelopen kwartaal, dat eindigde op 27 februari, flink ten opzichte van vorig jaar. Die verdubbelde namelijk bijna van 47 miljoen naar 84,9 miljoen dollar. De inkomsten stegen met 11 procent naar 1,11 miljard dollar. Dat is voor het grootste deel te danken aan de veranderende verkopen van individuele softwarepakketten naar abonnementen op Adobe-programma’s zoals Photoshop en Illustrator.

Ondanks deze goede cijfers, verwacht Adobe dat het in dit kwartaal niet kan voldoen aan de winstverwachting van 1,18 miljard dollar. Zelf schat het bedrijf dit bedrag tussen de 1,13 tot 1,18 miljard dollar. In reactie op dit vooruitzicht daalden de aandelen van de software-ontwikkelaar met 3,7 procent naar 76,69 dollar.

De zonen van Google mogen niet rijden

Google verwacht dat het over vijf jaar zelfrijdende auto’s op Amerikaanse straten en snelwegen kan hebben. Het is ook de persoonlijke wens van projectleider Chris Urmson, meldt Re/code. Zijn elfjarige zoon mag in 2020 zijn rijbewijs al halen. Urmson is een beetje beschermend, maar hij ziet zijn kroost liever zelf niet rijden.

Urmson sprak deze wens gisteren uit tijdens een TED-conferentie in Vancouver. Volgens hem zorgen de functionaliteiten van de huidige ‘connected cars’ al voor een behoorlijke verbetering van de verkeersveiligheid, maar kunnen alleen volledig zelfrijdende auto’s veel risico’s voor menselijke chauffeurs afdekken.

Inkomensongelijkheid in de VS aan de hand van Wall Street bonussen

Vox laat nogmaals zien hoe groot inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten is. Vorige week meldde het al dat de gemiddelde Wall Street bonus in 2014 zo’n 173 duizend dollar was. Met meer dan 170,000 uitgekeerde bonussen komt dat neer op bijna 29 miljard dollar.

Met behulp van cijfers van het Institute for Policy Studies illustreert Vox de kloof tussen rijk en arm in ‘the land of opportunity’. Want volgens deze linkse denktank is die 29 miljard dollar het dubbele van wat alle Amerikanen die voor het minimumloon werken, vorig jaar verdienden. Dat is nogal wat, zeker als in beschouwing wordt genomen dat die bonussen bovenop Wall Street-salarissen komen.

Maar Vox gaat verder: 29 miljard is vergelijkbaar aan de inkomsten van Facebook, het is tachtig maal wat Hollywood-film American Sniper ophaalde in bioscopen en het is achttien keer wat de New York Times verdient.

    • Hans Klis