Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Media

Geen confetti en drones op de treinenvakbeurs - maar wel veel speeches

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De opening van RailTech - treinenvakbeurs - in de Jaarbeurs in Utrecht.

Wie: NS-directeur Timo Huges, Patrick Buck - directeur van ProRail, Gerben Edelijn, Thales-directeur en Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht

Een druk op de knop, vier lachende gezichten, en de treinenvakbeurs RailTech in de Jaarbeurs Utrecht is geopend. Confetti? Glitters? Slingers? Joelend publiek? Een muzíekje dan? Nee, niks. En er is ook al geen drone, merkt een Thales-werknemer op. “Die hadden ze ons beloofd”, zegt hij. Tsja.

Hier, op deze grootste railvakbeurs in de Benelux, wisselen treintechneuten nieuwtjes uit. Er zijn speeches van NS-directeur Timo Huges en andere belangrijke mannen.

De burgemeester doet nog even een schietgebedje voordat hij op moet #treinen #JaarbeursUtrecht

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Over hoe agressie tegen treinpersoneel kan worden tegengegaan met cameratoezicht. Over het afsluiten van de poortjes. En over het belang van technische innovatie.

ProRail-directeur Patrick Buck vindt het allemaal wel wat snel gaan:

“Neem nu die apps. Tien jaar geleden hoorden we dat woord voor het eerst en nu is het volledig ingeburgerd. Mijn kinderen, hè, die zijn nu hartstikke app-verslaafd.”

Al met al interessant hoor, die razendsnelle ontwikkelingen, vindt hij. Helemaal voor de treinenbranche. “Ik bedoel, misschien bestáát er straks wel helemaal geen bovenleiding meer.”

Nou, wie weet. Thales-directeur Gerben Edelijn houdt zich voor de zekerheid maar verre van enige speculatie rondom de bovenleidingen. Wel moet hij even kwijt dat hij zijn kinderen niet waarschuwt voor een app-verslaving maar ze aanraadt juist apps te gaan ontwikkelen.

Goed. Tijd voor de burgemeester. Die leest een gedicht over Utrecht voor. En een woordspeling of zes, met lekker veel uitroeptekens. “De tiende editie van RailTech staat op de rails!”, bijvoorbeeld. En: “Het sein kan nu op veilig!” En dan die druk op de knop dus. Met z’n vieren. En thee na afloop. En geen énkele drone dus.