Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

2 maanden voorwaardelijk voor Franse komiek Dieudonné

De Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is tot twee maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor het verheerlijken van terrorisme.

Dieudonne M'Bala M'Bala
Dieudonne M'Bala M'Bala Foto EPA / Ian Langsdon

De Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is tot twee maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor het verheerlijken van terrorisme. Dat heeft de Franse zender BFM TV gemeld.

Omstreden komiek

De komiek werd half januari opgepakt, nadat hij zijn bewondering had geuit voor de terrorist Amedy Coulibaly, die in januari in Parijs een Joodse supermarkt binnenviel en vier mensen heeft doodgeschoten.

Op Facebook schreef de komiek:

“Ik voel me Charlie Coulibaly.”

Iedereen was Charlie, maar Dieudonné „voelde” zich óók Amedy Coulibaly, de man die vier Joden vermoordde in een supermarkt.

De Fransman, zoon van een Kameroense vader, is in het verleden verscheidene keren veroordeeld voor zijn antisemitische grappen en commentaren. Het Openbaar Ministerie had een geldboete van 30.000 euro geëist.

Had willen meelopen met protestmars

Dieudonné zei in het Parijse Paleis van Justitie:

“Natuurlijk veroordeel ik zonder enige terughoudendheid en zonder enige ambiguïteit de aanslagen.”

Hij had willen meelopen met de mars in Parijs. Omwille van zijn veiligheid hadden zijn advocaten geprobeerd contact op te nemen met de politie. Dat leidde nergens toe, waarna de komiek besloot elders mee te lopen. Hij zei toen:

“Ik voelde me behandeld als een terrorist.”