Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Foto’s wrakstukken MH17 uitgelekt - CDA wil opheldering

Foto’s van wrakstukken van de neergestorte vlucht MH17 in een hangar op vliegbasis Gilze-Rijen zijn gepubliceerd op internet. Dat bevestigt een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na berichtgeving van ThePostOnline. De OVV doet met behulp van de wrakstukken onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Een foto van de wrakstukken van MH17 in de hangar op vliegbasis Gilze-Rijen die is gemaakt tijdens het bezoek van pers.
Een foto van de wrakstukken van MH17 in de hangar op vliegbasis Gilze-Rijen die is gemaakt tijdens het bezoek van pers. Foto Novum/Erald van der Aa

Foto’s van wrakstukken van de neergestorte vlucht MH17 die in een hangar op vliegbasis Gilze-Rijen liggen zijn gepubliceerd op internet. Dat bevestigt een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na berichtgeving van ThePostOnline. De OVV doet met behulp van de wrakstukken onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Volgens een woordvoerder gaat het gedeeltelijk om foto’s van wrakstukken die al openbaar waren geworden nadat journalisten ze mochten bezichtigen. Een reconstructie van het vliegtuig, dat de OVV noodzakelijk acht om de oorzaak van de ramp te vinden, is het niet, benadrukt de woordvoerder. Maar een groot deel van de foto’s is gemaakt op een plek waar journalisten niet mochten komen:

“Het gaat om een tijdelijke opstelling van delen van de cockpit en andere foto’s van wrakstukken waarvan het niet de bedoeling was dat ze naar buiten kwamen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is speculatie. We kunnen niet inhoudelijk reageren omdat het onderzoek nog loopt. Pas als dat is afgerond willen we een overtuigende conclusie over de toedracht van de ramp trekken.”

Op een foto zijn deeltjes te zien van wat mogelijk munitie of een deeltje van een raket is. Er gaan theorieën dat de vlucht uit de lucht zou zijn geschoten met een BUK-raket die aan de Oekraïense separatisten zou zijn geleverd door Rusland.

CDA wil opheldering

Het is niet duidelijk wie de foto’s heeft gemaakt. De foto’s zijn gepubliceerd op een Oekraïense website. Het CDA heeft bij monde van Pieter Omzigt om opheldering gevraagd aan het kabinet via de betrokken commissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt CDA wil via commissie Buitenlandse Zaken opheldering uitgelekte foto’s MH17 en vermeende munitie
Vertrouwelijkheid OM onderzoek belangrijk

De OVV werkt met verschillende landen samen aan het onderzoek. Ze kijken onder meer naar breukvlakken, faalmechanismen en inslagpatronen. Daarna volgt de reconstructie van het toestel en wordt aan de hand van bevindingen een conceptrapport geschreven waarop landen nog commentaar mogen leveren. Pas als dat is afgerond komt de OVV naar buiten met een rapport.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.