FED hint op verhogen rente in de zomer

Voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen tijdens een persconferentie vandaag.
Voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen tijdens een persconferentie vandaag. Foto AFP/Chip Somodevilla

Voor het eerst sinds lange tijd heeft de Federale Reserve, de Amerikaanse centrale bank, weer gehint op het verhogen van de rente. De bank maakte vandaag bekend dat de rente vooralsnog op 0,0 tot 0,25 procent blijft staan, maar omdat ze niet meer het woord “geduldig” gebruikte met betrekking tot toekomstige verhogingen, verwachten beleggers dat het mogelijk in juni wordt verhoogd.

De rente staat sinds 2008 op een historisch lage rente om de economie te stimuleren. Tot nu toe heeft de Fed aangegeven “geduldig” te zijn met een renteverhoging. De bank zei vandaag dat een verhoging in april niet voor de hand ligt en dat ze die pas overweegt als de inflatie richting de gewenste 2 procent gaat.

Ander pad dan ECB

Mocht de Fed binnenkort inderdaad de rente hoger vaststellen, dan is het wereldwijd de eerste centrale bank die de trend van het verlagen van rentestanden doorbreekt. De Amerikanen zijn daarmee een andere weg ingeslagen dan de ECB, die niet van plan is binnenkort de rentestand van 0,05 procent te verhogen. Mocht de Fed tot actie over gaan, dan zal de dollar in waarde stijgen ten opzichte van de euro.

Lees ook in NRC Handelsblad: Fed en ECB gaan elk hun eigen weg (€).