Elton John wil boycot Dolce & Gabbana na IVF-baby-kritiek

Kritiek van het Italiaanse modeduo Dolce & Gabbana op IFV-baby's is Elton John en meer beroemdheden in het verkeerde keelgat geschoten.

Elton John (l) met zijn man David Furnish en de IFV-kinderen die ze kregen: Zachary (2010) en Elijah (2013). Foto EPA Foto EPA

Elton John, die zondag via Instagram opriep tot een boycot van modeontwerpers Dolce & Gabbana, heeft inmiddels zeker 30.000 medestanders op internet gekregen. De Britse zanger deed zijn oproep #BoycottDolceGabbana naar aanleiding van uitspraken van het duo in het Italiaanse tijdschrift Panorama. Domenico Dolce (56) en Stefano Gabbana (52) lieten zich negatief uit over het homohuwelijk en het gebruik van de IVF-methode en surrogaatouders om kinderen te krijgen. „Kinderen die worden geboren via IVF zijn chemisch en kunstmatig (‘synthetisch’). Kinderen hebben een vader en een moeder nodig. Dat is in ieder geval hoe het hoort te zijn”, aldus het modeduo, ooit een stel.

„Hoe durven jullie mijn mooie kinderen ‘synthetisch’ te noemen”, schreef John (67) in zijn reactie: „Jullie moeten je schamen IVF zo te bekritiseren: een proces dat ontelbare mensen, hetero en homo, heeft geholpen hun droom te verwezenlijken om kinderen te krijgen. […] Ik zal nooit meer Dolce & Gabbana dragen.” Elton John heeft samen met zijn man David Furnish twee kinderen gekregen via IVF: Zachary in 2010 en Elijah in 2013.

Veel Twitteraars en Instagrams-gebruikers namen Johns oproep #BoycottDolceGabbana over. Zoals zanger Ricky Martin, die zelf in 2010 uit de kast kwam na de geboorte van zijn tweeling door middel van IVF. Ryan Murphy, maker van televisieserie Glee, noemt de uitspraken een verspreiding van haat. „Deze designers hebben een verschrikkelijke visie die nooit in de mode zal zijn. Hun kleren zijn net zo lelijk als hun haat.”

Zangeres Courtney Love reageerde met de tweet: „Ik heb al mijn Dolce&Gabbana-kleren verzameld en wil deze verbranden.” Proftennisster Martina Navratilova, die afgelopen december met haar vrouw Julia Lemigova trouwde, dreigde niet met vuur, maar de prullenbak: „Jullie hebben gelijk, Elton en David. Mijn D&G T-shirts gaan de prullenbak in. Ik wil dat niemand ze meer draagt.” Victoria Beckham betuigde via een tweet haar liefde aan Elton, David, Zachary en Elija en „alle mooie IVF-baby’s”. Ook veel families die kinderen hebben gekregen via IVF, betuigden hun steun door familiefoto’s op sociale media te plaatsen.

Om de uitspraken te nuanceren, plaatste Stefano Gabbana maandag twee statements die onder andere op Instagram te lezen zijn. „Ik praat over mijn persoonlijke visie, zonder andere mensen op hun keuzes of beslissingen te beoordelen. We geloven in democratie en het fundamentele principe van vrijheid van meningsuiting. We wilden niemand hiermee kwetsen en geloven in vrijheid en liefde.” Hij zette ook #JesuisD&G en #boycotfalsenews online. D&G-fans kwamen met #BoycotEltonJohn en #SupportDolceGabbana. Die zijn tot nu zo’n 2.700 keer gebruikt, Elton Johns protest zo’n 30.000 keer.

    • Xanne Visser