Eerste stembureaus zijn open - het stemmen kan beginnen

Een stemlokaal op het station van Nijmegen waar reizigers hun stem uit kunnen brengen.
Een stemlokaal op het station van Nijmegen waar reizigers hun stem uit kunnen brengen. Foto ANP / Vincent Jannink

In het hele land gaan vanochtend de stembureaus voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en de waterschappen open. In de meeste stemlokalen kan vanaf 07.30 uur en tot 21.00 uur worden gestemd. Om 5.00 uur gingen de eerste stembureaus voor de forenzen open, in de stationshal van Nijmegen en op het station van Castricum. In de loop van de dag kunnen kiezers op 58 stations terecht.

Kiezers kunnen onder meer stemmen op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Den Haag Hollands Spoor, Utrecht Centraal, Zwolle, Eindhoven, Amersfoort en Arnhem. Ook in kleinere plaatsen als Zevenbergen, Meppel, Wijchen, Venray, Voorschoten, Nieuwerkerk aan den IJssel en Buitenpost zijn stembussen neergezet bij de stations, zo meldt persbureau ANP. Op Schiphol Plaza, tussen de winkels en vlakbij de NS-loketten, staat ook een stemlokaal.

Sinds 2006 stemmen op stations

Sommige stationsstembureaus zijn alleen open tijdens de ochtendspits. Andere lokalen sluiten pas om 21.00 uur, wanneer alle stembussen sluiten en het tellen begint. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 brachten duizenden mensen hun stem uit op een NS-station. Op sommige momenten stonden er rijen tot veertig meter.