19 doden na gijzeling in museum Tunis

Bij een aanval in Tunis in Tunesië zijn vandaag negentien mensen omgekomen, waaronder zeventien buitenlandse toeristen. Dat heeft de Tunesische premier Habib Essid gezegd. Een gijzeling in het Bardomuseum waar de schietpartij plaatsvond moest worden beëindigd door Tunesische troepen. Daarbij werden twee gijzelnemers gedood. Twee of drie verdachten zouden nog op de vlucht zijn.

Agenten benaderen het Bardomuseum in Tunis, waar de schietpartij plaatsvond.
Agenten benaderen het Bardomuseum in Tunis, waar de schietpartij plaatsvond. Foto AFP / Fethi Belaid

Bij een aanval vlak bij het parlement van Tunesië zijn vandaag negentien mensen omgekomen, waaronder zeventien buitenlandse toeristen. Dat heeft premier Habib Essid gezegd. Een gijzeling in het Bardomuseum waar de schietpartij plaatsvond moest worden beëindigd door Tunesische troepen. Daarbij werden twee gijzelnemers gedood.

Eerder kwam het bericht naar buiten dat er twintig toeristen waren omgekomen. Dat bericht is naar beneden bijgesteld door de premier, die spreekt van “definitieve informatie”. Naast de zeventien buitenlanders kwamen ook twee Tunesiërs om het leven. Volgens Essid zijn er vier Italianen, een Fransman, twee Colombianen, vijf Japanners, een Pool, een Australiër en een Spanjaard gedood. Van twee slachtoffers is de identiteit nog niet bekend.

Geen Nederlandse doden

Eerder gaven buitenlandse overheden andere aantallen aan. Zo zei Polen dat er zeven Polen zijn omgekomen, Spanje sprak van twee dode Spanjaarden en Italië van drie omgekomen landgenoten. Volgens de Poolse premier kwamen sommigen van de Poolse slachtoffers om toen een van de daders het vuur opende op een tourbus die voor de ingang van het museum stond geparkeerd.

Er zijn dus geen Nederlandse slachtoffers gevallen. Eerder op de middag twitterde het ministerie van Buitenlandse Zaken al dat dit niet het geval was. Ondanks het feit dat het reisadvies voor Tunesië ongewijzigd blijft na de aanslag, hebben verschillende Nederlandse reisorganisaties excursies naar de hoofdstad geannuleerd.

Twitter avatar minbuza MinBuZa Geen Nederlandse slachtoffers gevallen bij aanslagen #Bardo museum in #Tunis

Nog twee of drie verdachten op de vlucht

Ook een Tunesische politieman en buschauffeur zijn slachtoffer geworden van de aanslag, aldus Essib. 55 mensen raakten gewond, waaronder Franse, Japanse, Poolse, Zuid-Afrikaanse en Italiaanse toeristen. De premier heeft inmiddels een bezoek gebracht aan het ziekenhuis waar de gewonden heen zijn gebracht.

De slachtoffers werden gedood nadat zeker twee mannen, gekleed in militaire kleding en bewapend met automatische geweren, het Bardomuseum binnendrongen. Volgens de premier zijn twee of drie verdachten, die mogelijk de twee gedode gijzelnemers ondersteunden, ontkomen. Ze worden nu gezocht door veiligheidstroepen. Het is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen. Tunesië heeft sinds de revolutie in 2011 te maken met verschillende extremistische en jihadistische groeperingen die in het land opereren. Enkelen daarvan hebben banden met Islamitische Staat (IS).

Het nationale en grootste museum van Tunesië ligt vlak naast het parlementsgebouw in de hoofdstad Tunis. Op het moment van de vermoedelijke terreuraanslag waren volgens de zegsman honderden toeristen in het pand aanwezig.

Twitter avatar ayyaharraz ayya harraz Mohamed Ali Aroui - SPOX : 8 killed and 6 wounded. Picture from INFRONT of Bardo museum now. #AttaqueBardo #Tunisia http://t.co/Lsz2ylQStk
Twitter avatar 7our Baki 7our Mansour Terrorist attack against Bardo Museum in Tunis, near the national parliament.
8 killed including 7 foreign tourists. http://t.co/bWvvnc8vxW

Op deze onbevestigde beelden zou de bestorming van het museum door Tunesische ordetroepen te zien zijn:

https://youtu.be/KVzFhe_Jtzw

Parlement geëvacueerd

Het merendeel van de museumbezoekers kon in veiligheid worden gebracht. Op Twitter verschenen foto’s van mensen die claimden dat ze gegijzeld werden. Toen de aanslag plaatsvond werd in het parlement - dat op hetzelfde terrein ligt - vergaderd. De parlementslieden werden al snel geëvacueerd.

De schietpartij vond plaats in het Bardomuseum:

Reacties op de aanslag lees je hier.