The Billion Dollar Chicken Shop

BBC 1,

22.00-23.00u

Love it or hate it, maar om de Kentucky Fried Chicken kan niemand heen. En de Britten al helemaal niet.

De fastfoodketen heeft een vestiging per 75.000 inwoners. Ter vergelijking: in Nederland is dat een per 400.000. Alleen al de 870 Britse ‘fastkip’-restaurants serveren jaarlijks 700 miljoen stukjes gefrituurde kip van 23 miljoen kippen. De KFC is dus ook een beetje van het Verenigd Koninkrijk: in 1965 opende de keten er zijn eerste buitenlandse locatie, een decennium eerder dan McDonald’s. Vanavond zendt de BBC aflevering 1 van de driedelige documentaireserie The Billion Dollar Chicken Shop uit. Voor het eerst volgen camera’s het productieproces van kippenstal tot keuken.

We zien een zeventienjarige schoolverlater die net begint bij KFC, een echtpaar dat zich verzet tegen de komst van een KFC-vestiging tegenover hun huis en we mogen zelfs in de megastallen kijken die de keten van kip voorzien. BBC ontsloot vaker de werelden achter de grootste bedrijven van het land , zoals vijfsterrenhotel Claridge’s (2012), diepvriessupermarkt Iceland (2013) en luchtvaartmaatschappij British Airlines (2014). Een serie over de Londense Metropolitan Police is in de maak.

    • Menno Sedee