Dit schrijven andere media vandaag

OUDEKERK AAN DE AMSTEL - Een koe van boerderij Polderzicht mag voor het eerst na de winter weer de wei in. ANP REMKO DE WAAL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Eindelijk drank in de boekenwinkel

Minister van Economische Zaken Henk Kamp wil de ‘belangrijkste sector van Nederland’ redden met zijn Retailagenda. Hij wil winkeliers wapenen in de strijd tegen ecommerce en het staartje van de financiële crisis, schrijft de Volkskrant.

Zo moeten winkeliers hun activiteiten kunnen uitbreiden met bijvoorbeeld horeca. Gezien het aantal oer-Nederlandse winkels als Free Record Shop, Blokker, Polare, V&D, Halfords en Mexx dat moet krimpen of zelfs omvallen is er een nieuwe impuls nodig in de sector. Kamp hoopt met zijn Retailagenda dat winkeliers verder leed bespaard zal worden. Zijn plannen komen jammer genoeg wel te laat voor Steffy Roos du Maine die vorig jaar haar Books & Bubbels moest sluiten omdat ze geen alcoholvergunning had voor haar boekenwinkel.

DAF snort personeel op en verhoogt productie

De economie trekt aan. Dat merkt de Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF Trucks ook, schrijft de Telegraaf. De vraag naar zuinige vrachtwagens stijgt binnen Europa en dus verhoogt het bedrijf de productie per half april.

DAF wil overschakelen naar een productie van 156 vrachtwagens per dag. Momenteel staat dat aantal nog op honderdveertig. Voor deze productieverhoging zullen honderdzestig man extra aan de slag gaan bij de locaties in Eindhoven en het Belgische Westerlo.

V&D en vakbonden zijn het over een ding eens

V&D en de vakbonden zijn het eens geworden over een sociaal plan voor de vijftig medewerkers van het servicecentrum in Amsterdam die hun baan verliezen, meldt Z24. Zelf spreken FNV, CNV en De Unie van een “acceptabel resultaat”. Het plan dat, naast een ontslagvergoeding, 3500 euro telt voor omscholing, moet echter nog worden voorgelegd aan de leden.

Hoewel het sociaal plan geldt tot 1 juli zien de vakbonden hier al een blauwdruk in voor toekomstige reorganisaties bij de noodlijdende warenhuisketen. Verdere onderhandelingen tussen FNV, CNV, De Unie en V&D over de loonsverlaging die het bedrijf wil instellen zijn echter vastgelopen. Al hoopt V&D-topman John van der Ent dat het sociaal plan alsnog een doorbraak daarin kan forceren.

    • Hans Klis