Directeur TNO Bedrijven heeft nul vrienden op kantoor

Foto TNO

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Victor Elsendoorn (60), directeur van TNO bedrijven, de commerciële kant van TNO onderzoek.

Hoe laat ben je opgestaan?

“Om zes uur. Mijn eerste afspraak had ik om acht uur. Vroeger had ik een baas die vond dat we om half acht moesten beginnen. Dan zei ik altijd: als ik dat had gewild was ik wel stukadoor geworden. Dan kijkt niemand ervan op dat je om half 8 al aan het werk bent. Het lijkt me trouwens nog best een lollig vak.”

“Ik begin ‘s ochtends met een halfuur fietsen en trekken aan m’n armen. Dat doe ik op van die apparaten op zolder. Daarna probeer ik altijd samen met mijn vrouw te eten. Vervolgens stap ik in de auto van Sassenheim naar Delft, mijn rituele marteling. Ik ben meestal tussen acht en half negen aanwezig. Als ik een eerdere afspraak heb, sla ik mijn fietsrondje over, want vóór zes uur opstaan vind ik echt geen feest.”

Hoeveel minuten of uur vergader je vandaag?

“Ik vergader wel heel veel. Vandaag kom ik op zeven en een half uur. Dat is wel zo’n beetje standaard, al kan het nog erger. Mijn leven bestaat bij de gratie van veel spreken met anderen. Ik reken dan alle gesprekken mee, ook zonder agenda en notulist. Het aantal uren dat ik zelf kan werken is zeer beperkt.”

Hoeveel telefoontjes heb je al gehad?

“Vanochtend nog geen. Het aantal keren dat mensen bellen neemt af, ten opzichte van mailen. Ik heb wel eens dat iemand mij mailt en ik dan denk: waarom bel je niet even? Bijvoorbeeld over de overname van één van onze ondernemingen in de VS. Ik heb nog geen cijfers gezien, maar ik moet wel binnen twee dagen beslissen. Zoiets doe je toch niet per mail? Daar kan ik niet anders dan een formeel antwoord op terugschrijven. En dus reageer ik niet.”

“Want mijn antwoord, de Hollandse tekst, is eigenlijk ‘flikker op’. Dat kun je over de telefoon wel duidelijk maken, maar dat schrijf je natuurlijk niet op.”

Wij vroegen Elsendoorn: maak een foto van jezelf met de telefoon.

Directeur Victor Elsendoorn van TNO Bedrijven op zijn bureau #werkdag

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Waar lig je van wakker?

“Onbegrip. Bijvoorbeeld wanneer een onderneming zich laat in het jaar meldt, omdat ze niet binnen het budget blijven. Dat is onacceptabel, leg ik dan uit. Vervolgens krijg ik de vraag waarom ik zo’n probleem ermee heb. Of dat vanwege de bank is. Maar zo zit het niet. Ik heb met die onderneming een afspraak en ik heb graag dat zij zich eraan houden. Daar kan ik echt wakker van liggen. Wie communiceert hier verkeerd? Hoe krijg ik het goed uitgelegd?”

Hoeveel vrienden heb je op je werk?

“Geen één. Ik probeer werk en vriendschappen gescheiden te houden. Dat meen ik heel oprecht. Ik ga collegiaal met iedereen om, maar ze komen nooit bij me thuis om te eten of om bier te drinken.”

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.

    • Jolanda van de Beld