Demonstranten in Frankfurt voor ECB-gebouw zorgen voor onrust

Een demonstrant in Frankfurt tijdens de opening van het nieuwe ECB-gebouw.
Een demonstrant in Frankfurt tijdens de opening van het nieuwe ECB-gebouw. Foto EPA / Arne Dedert

In Frankfurt is het onrustig rondom de inauguratie van het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank (ECB). Demonstranten verzamelden zich voor het gebouw; drie politie-auto’s zijn in brand gestoken en twee agenten raakten gewond. Dat meldt persbureau AP.

De demonstranten, onder andere tegen de bezuinigingen die de ECB als onderdeel van de trojka Griekenland en Cyprus oplegt, proberen de inauguratie te blokkeren. In de binnenstad gooiden demonstranten met stenen naar de politie. Betogers blokkeerden ook de Flösserbrug over de rivier de Main en een belangrijk verkeersknooppunt in het oosten van de Duitse stad. Op verschillende plaatsen zijn vuilcontainers in brand gestoken.

Demonstranten in Frankfurt hebben verschillende auto's in brand gestoken.

Demonstranten in Frankfurt hebben verschillende auto’s in brand gestoken. Foto EPA / Arne Dedert

Naar verwachting zijn meer dan 10.000 aanhangers van de antikapitalistische beweging Blockupy uit binnen- en buitenland naar Frankfurt gekomen om te protesteren tegen het “verarmingsbeleid dat heel Europa treft” en waarvoor zij de ECB medeverantwoordelijk houden.

Agressieve sfeer

Volgens persbureau ANP heerst er in Frankfurt “een agressieve sfeer”. Dat zei een politiewoordvoerder. De politie heeft het waterkanon ingezet om de demonstranten uit elkaar te drijven. Blockupy zegt dat een aantal demonstranten gewond zijn geraakt.

In de wijk Ostend in het oosten van Frankfurt, waar het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank staat, is er volgens de brandweer vrijwel geen kruispunt meer waar geen afvalcontainers, autobanden of auto’s in brand staan. Betogers wierpen stenen naar de brandweerlieden die proberen de branden te blussen. De brandweer heeft de menigte via Twitter opgeroepen het bluswerk niet te hinderen.

De politie in Frankfurt probeert de demonstranten terug te dringen.

De politie in Frankfurt probeert de demonstranten terug te dringen. Foto EPA / Boris Roessler

Verkeer gehinderd

In verband met de ongeregeldheden is het tramverkeer in de hele stad stilgelegd. Ook rijden er geen metrotreinen meer op een van de lijnen van de ondergrondse.

De politie heeft het ECB-gebouw maandag al afgegrendeld om te voorkomen dat demonstranten er binnen zouden dringen. Het gebouw wordt vandaag officieel geopend met toespraken van onder anderen ECB-president Mario Draghi. De ongeveer 2600 medewerkers van de centrale bank namen begin november al hun intrek in het nieuwe pand.

Lees ook het artikel van NRCQ: ‘Hier werken de machtigste bankiers van Europa‘(€).

    • Carlijn Vis