Brein achter aanslag winkelcentrum Kenia gedood bij drone-aanval VS

De Westgate Mall in de Keniaanse hoofdstad Nairobi na de gijzeling van Al-Shabaabaanhangers in 2013 waarbij 67 mensen omkwamen. Foto EPA

Het brein achter de aanslag op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, de Al-Shabaableider Adnan Garaar, is omgekomen bij een drone-aanval op 12 maart door de Verenigde Staten. Dat maakte het Pentagon zojuist bekend.

Vorige week woensdag voerden de VS een drone-aanval uit in Somalië waarbij drie leden van Al-Shabaab, die aan Al-Qaeda gelieerd is, werden gedood terwijl ze in een voertuig zaten. Toen al rezen er snel geruchten over dat Garaar het vermeende doelwit van de actie was. Het is het tweede kopstuk van de Somalische terreurgroepering dat wordt omgebracht bij een luchtaanval in korte tijd. In december werd Abdishakur, een leider van een elite-eenheid van Al-Shabaab, gedood door de VS.

Gijzeling in Westgate Mall

Bij de gijzeling in de Westgate Mall in september 2013 kwamen 67 mensen om het leven, onder wie één Nederlander. De aanslag destijds was een wraakactie van de aan Al-Qaeda gelieerde beweging voor de Keniaanse militaire interventie eerder dat jaar. Al-Shabaab maakt in grote delen van Somalië de dienst uit.

Onlangs verscheen een video waarin de terreurorganisatie opnieuw moslims maande tot aanvallen op winkelcentra op onder meer Amerikaans, Canadees en Brits grondgebied. Al-Shabaab vecht in Somalië tegen de regering in de hoofdstad Mogadishu en wil shariawetgeving invoeren in het Oost-Afrikaanse land.

    • Sam de Voogt