Boterkoek

Deze week bakken we uit Goed zoet! Bakken zonder suiker van Nanne Hogeland. Dat bakken zonder suiker is op te vatten als bakken zonder traditionele suikers als kristalsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Hogeland geeft uitgebreide informatie over suikervervangers zoals kokosbloesemsuiker, rijsstroop, yaconsiroop en stevia.

Het boek bevat zowel aangepaste recepten voor klassiekers als chocoladetulband en citroencake en meer ‘out of the box’-recepten voor bijvoorbeeld chocolademousse van pompoen. Vandaag een ouderwetse boterkoek. De gebruikelijke witte suiker is hier vervangen door rijststroop. Deze goudbruine moutstroop is half zo zoet als suiker en geeft een mild-zoete smaak aan de boterkoek.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Giet de gesmolten boter in een ruime kom, voeg de rijststroop toe en meng met een garde tot je een egale massa hebt. Voeg desgewenst de palm- of kokosbloesemsuiker toe en roer tot deze is opgenomen. Meng de bloem en het zout erdoor en blijf roeren tot het een gladde massa is. Voeg nu het ei toe en meng nog een paar minuten met de garde. Je hebt nu een karamelkleurig beslag. Giet het beslag in een ingevette boterkoek- of springvorm, bestrijk met het achtergehouden ei en bak de koek 20 tot 25 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat de koek volledig afkoelen en snijd hem dan pas aan. Je kunt de boterkoek het beste bewaren in de koelkast, maar laat hem dan wel voor het serveren op kamertemperatuur komen.