Besprekingen VS-Cuba onverwacht opgeschort

De verslechterende relatie tussen de VS en Venezuela hindert de verzoening tussen Amerika en Cuba, Venezuela’s bondgenoot.

Gisteren liep de maandag begonnen derde besprekingsronde tussen Cuba en de VS over hervatting van de diplomatieke betrekkingen onverwacht af. Volgens diplomaten was de bijeenkomst constructief.

In een persverklaring zeiden de partijen deze in de toekomst te hervatten. Maar enige uren later hield de Cubaanse leider Raúl Castro op een ingelaste top van linkse Zuid-Amerikaanse landen in Caracas een felle speech tegen de Amerikaanse Venezuela-politiek. De top was georganiseerd naar aanleiding van nieuwe sancties tegen Venezuela die de VS vorige week afkondigden. Bij die gelegenheid noemden de VS Venezuela „een extreme bedreiging” voor de nationale veiligheid.

Washington zegt dat sancties tegen Venezuela de onderhandelingen met Cuba niet beïnvloeden. Cuba ziet dat duidelijk anders. „De VS moeten voor eens en voor altijd begrijpen dat het onmogelijk is om Cuba te verleiden of Venezuela te intimideren”, aldus Castro.

In december kondigden de VS en Cuba onverwacht aan de in 1961 verbroken diplomatieke betrekkingen te willen herstellen. In dezelfde maand kondigden de VS een serie sancties af tegen Venezolanen die betrokken zouden zijn geweest bij het gewelddadig neerslaan van protesten tegen de regering van Nicolás Maduro.