Ayaan Hirsi Ali komt met nieuw boek ‘Ketters’, over hervorming islam

Ayaan Hirsi Ali. Foto EPA/ Paco Campos

Het nieuwe boek van Ayaan Hirsi Ali dat een programma voor hervorming van de islam bevat, komt volgende week donderdag 26 maart uit in het Nederlands. De titel is Ketters, Pleidooi voor een hervorming van de islam. Dat meldt haar uitgever Atlas Contact.

De Engelstalige editie van haar boek Heretic, Why Islam Needs a Reformation Now verschijnt twee dagen eerder in de VS, op 24 maart. De Amerikaanse uitgever Harper Collins heeft de publicatie van Hirsi Ali’s boek vervroegd, omdat het aansluit bij actuele ontwikkelingen – zoals de jihadistische aanslag op Charlie Hebdo in Parijs en de terroristische daden van Boko Haram en IS, waarover Hirsi Ali ook schrijft.

Submission

Ayaan Hirsi Ali is een in Somalië geboren Amerikaanse mensenrechtenactiviste en criticus van de islam. Ze woonde en werkte in de jaren negentig in Nederland. Ze was Kamerlid voor de VVD. Ze schreef het script voor de film Submission, over de onderdrukking van de vrouw in de islam. Theo van Gogh regisseerde de film, en werd daarom vermoord in 2004. De dader had het ook op Hirsi Ali gemunt. Hirsi Ali moest net als Geert Wilders onderduiken. Ze vestigde zich in 2006 in de VS, waar ze als publiciste werkt.

Eerdere boeken van Hirsi Ali werden wereldwijde beststellers, zoals Infidel en Nomad. Anders dan in haar vorige boeken is Hirsi Ali nu optimistisch over de kansen op hervorming binnen de islam, melden haar Amerikaanse en Nederlandse uitgevers.

Hirsi Ali schrijft onder meer:

“Vroeger was ik van mening dat de islam niet vatbaar was voor hervorming. Toen kwam de Arabische lente. En ik dacht alleen maar: ik had het mis. Gewone moslims zijn wel bereid tot verandering,”

Ketters is niet een boek dat oproept tot strijd maar een “gepassioneerde oproep tot vreedzame verandering en een nieuw tijdperk van wereldwijde tolerantie”, aldus Harper Collins.

Jihadisten aanpakken

Hirsi Ali vindt dat het Westen jihadisten keihard moet aanpakken, maar hervormingsgezinde moslims steunen moet. Ze komt zelf met punten waarop de islam zich kan hervormen. Op die manier kunnen moslims hun religie van de 7de naar de 21ste eeuw tillen, aldus Atlas Contact.
Hirsi Ali sprak in februari in een Amerikaanse bibliotheek over haar leven en haar nieuwe boek.

Ze vertelde hoe de westerse cultuur, met zijn nadruk op individualisme en openheid, haar de ogen opende als kind uit Somalië. Met name haar onderdompeling in de Nederlandse cultuur, waar ze naar toe vluchtte, vond ze bijzonder, zei ze.

“Alles in Nederland tussen 1992 en 1998 was een schok,” zei ze over haar ervaring als immigrant in Europa. Rampen als dijkdoorbraken die in Kenia, Saoedi-Arabië of Somalië als een straf van God voor een collectieve misstap werden gezien, werden in Nederland als een tekortschieten van de overheid gezien:

“Toen ik opgroeide was vragen stellen iets wat je niet hoorde te doen. Ik werd als boosaardig kind gezien [omdat ik vragen stelde]. In Nederland is dat heel anders. Ik ben de Nederlandse samenleving en mijn vrienden eeuwig dankbaar. Ik heb mezelf intellectueel bevrijd toen ik de kans daarvoor kreeg.”

Over die ervaringen schreef ze al eerder autobiografische bestsellers als Mijn Vrijheid (Infidel) en Nomade (Nomad). Ketters (Heretic) is haar eerste boek sinds Nomad uit 2010.

    • Paul Steenhuis