‘Frozen’ lokt goudzoekers

Vorige week maakte Disney bekend dat het een vervolg gaat maken op zijn kaskraker Frozen. Het is te hopen dat Frozen 2, de weinig verrassende naam van de nieuwe film, wat minder juridische ellende oplevert dan zijn succesvolle voorganger. Pas kort geleden wist Disney na een maandenlange strijd een claim van 250 miljoen dollar (circa 237 miljoen euro) van schrijfster Isabella Tanikumi af te weren. Tanikumi beweert dat Disney in Frozen maar liefst 18 elementen heeft gekopieerd uit haar boek Yearnings of the Heart. Afgelopen maand maakte de rechter in New Jersey echter korte metten met de veeleisende auteur: de gelijkenissen tussen beide verhalen zijn „niet substantieel” en „vaag”. Tanikumi kan geen claims leggen op thema’s en onderwerpen als ‘zusterliefde’, ‘romantiek in de maneschijn’ of ‘verraad door een geliefde’. Niks 250 miljoen dollar: snel wegwezen!

Toch is Disney nog niet klaar met Frozen 1, want er hangt nog een megaclaim in de lucht. Ook de Amerikaanse filmmaakster Kelly Wilson heeft een procedure aangespannen omdat zij meent dat de trailer van Frozen een kopie is van haar eigen animatiefilm The Snowman. Wilson zou graag een deel van de winst van Frozen ontvangen. En zo zal Frozen 2 straks ook wel weer wat goudzoekers aantrekken.