Apples dongle is wel een dingetje

Apple en stekkers, het blijft een moeizaam huwelijk. Beter gezegd: er is geen huwelijk. Zodra de gelegenheid zich voordoet wisselt Apple zijn stekker in voor een jonger, dunner exemplaar. Het oude stekkertje kan doodvallen.

Dat overkwam nog niet zo lang geleden de brede iPhone-connector en het gaat nu opnieuw gebeuren, met de good old usb-plug.

Tegelijk met de Apple Watch toonde Apple vorige week de nieuwe MacBook. Prachtige notebook, met een minder prachtige prijs van bijna 1.500 euro. Er zit een nieuw soort aansluiting op: usb type-c, kortweg usb-c. Dit moet de opvolger worden van alle andere stekkers. Je kunt er een laptop mee opladen en externe apparaten mee aansluiten; muizen, monitors, projectors, printers, harde schijven met veel hogere datasnelheden.

Bij deze Plug der Pluggen maakt het niet meer uit hoe je de stekker er in steekt. Dat is een hele verbetering ten opzichte van de huidige usb-stekker, die je maar op één manier kunt prikken. Altijd gehannes. Usb-c is kleiner en foolproof.

Door connectoren te schrappen of te verkleinen kan een fabrikant plattere laptops bouwen èn besparen op de productiekosten. Daarom was Apple, lang geleden, er als eerste bij om de floppydrive en de dvd-speler af te schaffen. In 2012 verwisselde Apple nog de magnetische plug van het laadsnoer om een paar onbegrijpelijke millimeters ruimte te winnen. Deze (best handige) magnetische stekker zit helemaal niet meer op de MacBook. Niet elke vernieuwing is een verbetering.

De nieuwste MacBook kreeg de toorn van computerkenners over zich heen omdat het apparaat slechts één randapparaat tegelijk lust. Minder is doorgaans beter, maar één plug is onpraktisch. Je kunt je laptop niet opladen en tegelijk een monitor koppelen. Apples gedachte: de meeste randapparatuur is al draadloos. En anders koop je maar draadloze spullen. Go wireless or tough shit, zo vatte gadgetblog Gizmodo die arrogantie samen.

Voor alle stervelingen die nog niet geheel kabelloos zijn verkoopt Apple een verloopstukje naar usb-c. Daarmee kun je – o, wonder der techniek – meerdere apparaten tegelijk aan de MacBook koppelen. De prijs van deze dongle is wel een dingetje: 89 euro. Dat schiet zelfs de trouwste Apple-fans in het verkeerde keelgat.

Toch zijn peperdure verloopstukken niks nieuws. In mijn tas zitten behalve een MacBook Air ook vier dongles – een handvol plastic à 120 euro. Daarom lachen al die medewerkers in de Apple Store zo vriendelijk naar me. Daarom heeft Apple 180 miljard dollar cash. Daarom heb ik een bureaula met nutteloze verloopstekkers, verzameld sinds mijn eerste iBook in 2005.

Consumentenbedrog? Mwah, wie 1.500 euro over heeft voor een blitse laptop moet niet zeuren om een paar tientjes. Niemand dwingt je een nieuwe MacBook aan te schaffen: Asus, HP, Lenovo en Dell maken de prachtigste ultrabooks. Met Windows, dat wel. Maar Windows-gebruikers lachen in hun vuistje om dit geneuzel. Zij kunnen, in tegenstelling tot Apples klanten, kiezen uit meer dan drie laptopmodellen.

De nieuwe MacBook loopt voor de muziek uit en daarvoor verdient Apple – voorzichtig, niet te hard – applaus. Usb-c is geen zelfverzonnen stekker maar een universele standaard die ook door Intel en Microsoft ondersteund wordt. In theorie kun je straks alle laptops en gadgets, van alle merken, op dezelfde manier opladen.

Elke stroomloze voorbijganger die om een adapter bedelt kan geholpen worden door een barmhartige Samaritaan met een MacBook. En vice versa. Zo maak je vrienden, zelfs als ze Windows gebruiken.

    • Marc Hijink