Moneyball bij AZ met Billy Beane

AZ heeft opnieuw een icoon uit een andere sport aan de club verbonden. Billy Beane, levende honkballegende en een van de invloedrijkste general managers uit de Amerikaanse sportgeschiedenis, zal de voetbalclub gaan adviseren vanuit Amerika. „Maar hij zal ook naar Alkmaar komen”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn.

Eenhoorn, oud-honkbalprof voor de Yankees en oud-bondscoach van Nederland, heeft een „goed contact” met Beane. Hij zegt op de clubwebsite dat Beane „als geen ander aangetoond heeft om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs”.

Beane (52) boekte met het bescheiden Oakland Athletics vanaf eind vorige eeuw formidabele prestaties, waarbij zijn selectiemethoden op basis van eerder grotendeels genegeerde spelersstatistieken breed navolging kregen in het Amerikaanse honkbal. Beanes succes stond centraal in het boek Moneyball van Michael Lewis, dat werd verfilmd met Brad Pitt in de rol van Beane.

Beane laat optekenen dat hij bij AZ „veel paralellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan” ziet. „In de Major League zijn we qua analyse verder dan welke andere sport dan ook. Dat kunnen we bij AZ projecteren op de scouting, spelerscontracten en de algehele organisatie”, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

AZ heeft een rijke traditie in het inschakelen van expertise uit andere sporten. Zo ging voormalig volleybalbondscoach Toon Gerbrands Eenhoorn voor als directeur, terwijl AZ-teammanager Teun de Nooijer drievoudig wereldhockeyer van het jaar is.