Mexico betaalt voor een goed imago in nieuwe Bond

Foto EPA

Een Mexicaanse schone. Een niet-Mexicaanse moordenaar. En meer beeld van ‘moderne Mexicaanse gebouwen’ en de skyline van Mexico-Stad. Mexico heeft de makers van de nieuwe James Bondfilm, Spectre, 20 miljoen dollar korting op de belastingafdracht gegund in ruil voor een glossy portret van hun land. Dit blijkt uit e-mails van Jonathan Glickman, hoofd van de filmdivisie van MGM, die door hackers online zijn gezet en waarover de Amerikaanse site Tax Analysts publiceert. Uit mails aan de scenaristen blijkt dat het toevoegen van vier minuten ‘toeristisch materiaal’ al 14 miljoen dollar belastingvoordeel heeft opgeleverd. „Maar we kunnen de extra 6 miljoen nog wel krijgen als we de moderne aspecten van de stad nog extra benadrukken”, schrijft Glickman.