Zwijgzame schildpad kan hard bijten

Criminele klusjesman in Breaking Bad en Better Call Saul.

Niet veel acteurs kunnen zwijgend acteren. Jonathan Banks wel. De Amerikaanse acteur lijkt op een schildpad, met zijn pokdalige gezicht, zijn lome, argwanende oogjes en zijn knoestige neus. Of op een prehistorisch dier dat in het verkeerde tijdperk rondloopt.

In zijn rol als Mike Ehrmantraut, de parkeerwachter uit Better Call Saul – deze prequel op Breaking Bad wordt nu bij Netflix uitgezonden – lijkt niets hem te raken. Fans van BB kennen Mike al als de man die vuile klusjes opknapt voor Saul. Af en toe kan er bij deze onpeilbare man wel een grapje vanaf, meestal gedraagt hij zich ijzig en afstandelijk.

In de zesde aflevering van BCS komen we erachter waarom Mike zo’n droog, emotieloos reptiel is. Wat er zich in deze episode afspeelt, wordt hier niet verklapt, daarvoor is de aflevering té goed.

Maar waar kennen we deze zwijgzame acteur eigenlijk van? Anders dan zijn kille uiterlijk doet vermoeden, is Banks een zachtaardige man die in interviews geregeld benadrukt bijzonder tevreden te zijn met zijn werk. „Ik heb echt het gevoel – en ik hoop dat mensen niet over hun nek gaan als ik dit zeg – dat ik één van gelukkigste mensen ter wereld ben.” De rollen die hij sinds de jaren zeventig vertolkt, zijn vaak ondersteunend zoals die van verkeersleider Gunderson in de comedy Airplane! en Wiseguy, een crimeserie die tussen 1987 en 1990 werd uitgezonden op tv-zender CBS. Later zette Banks vooral zijn pokerface in voor films en tv-series, meestal als slechterik of als agent, zoals in Gangster Wars (1981), Crocodile Dundee in Los Angeles (2011) en Bullet (2014) .

Wat weinigen weten is dat Banks ooit zijn carrière begon in een educatief filmpje uit 1975 over menstruatie. Samen met Mady Kaplan, die zijn vriendinnetje speelt, ontdekt hij als Johnny Stanton „het duistere geheim van de vrouw”.