Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Zes doden bij chlooraanval in Syrië’

Rebellen in Homs.
Rebellen in Homs. Reuters / Stringer

Regeringstroepen hebben vandaag een gifgasaanval uitgevoerd in Syrië, waarbij zes mensen zijn omgekomen. Dat zegt althans het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het bericht kan door Reuters niet worden geverifieerd. Wel is een aantal video’s op internet geplaatst waarop slachtoffers van de aanval te zien zouden zijn. Op één video zijn drie kinderen, een vrouw en haar man bewusteloos in een medisch centrum - een kind heeft schuim bij haar mond. Er worden nog meer bewusteloze lichamen het centrum in gebracht, één man heeft een gasmasker op.

De video is, met zes andere video’s, geplaatst door de Syrische Burger Bescherming, bestaande uit ruim 2.000 vrijwilligers die medische hulp verlenen. Op Twitter zegt de groep dat er meer dan 100 gewonden zijn door de aanval.

Assad heeft altijd ontkend dat hij chemische wapens inzet tegen burgers. Een bron bij het Syrische leger zegt tegen persbureau Reuters dat er geen aanval was en dat het gaat om propaganda.

“We zouden dit type wapen nooit gebruiken en we hoeven dat ook helemaal niet.”

‘Een gezin omgekomen’

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen de oorlog in Syrië in de gaten houdt via contacten aldaar, zegt dat een man, zijn vrouw en drie kinderen zijn omgekomen door de aanval. Medische bronnen zouden hebben gezegd dat het gezin omkwam door gas uit vaatbommen, gisteravond losgelaten boven het dorp Sarmin in Idlib. Het zou gaan om chlorine.

Gisteren zeiden de Koerden in Irak dat de Islamitische Staat (IS) in december en januari drie keer chlorine inzette tegen pershmerga-strijders.

Assad ontmantelt chemische wapens

Volgens de VN is in 2013 sarin ingezet nabij Damascus. Honderden mensen kwamen toen om. De VN onderzocht alleen de vraag of chemische wapens waren ingezet, niet door wie. De oppositie en de regering beschuldigen elkaar. Het Westen denkt dat het regime achter de aanval zit.

Assad is daarop met de VS en Rusland overeengekomen zijn chemische wapenarsenaal te ontmantelen. Chloorgas staat echter niet op de lijst met verboden wapens, zegt onze redacteur Toon Beemsterboer:

“De stof wordt gebruikt in de industrie, dus zij is zelf niet verboden. Wel is het verboden de stof in oorlogen in te zetten.”

De Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens denkt dat er vorig jaar ook chlorine is ingezet in Noord-Syrië. Activisten zeggen dat er vorig jaar heel veel chlorine-aanvallen hebben plaatsgevonden, door explosieve vaten die uit helikopters zijn losgelaten.