Banco Madrid staat voor bankroet

De Spaanse bank Banco Madrid heeft uitstel van betaling aangevraagd. Gisteren zijn de filialen gesloten. In 2003 viel voor het laatst een Spaanse bank om.

Vorige week werd het moederbedrijf van de bank, de Banca Privada d’Andorra (BPA), door de Amerikaanse justitie beschuldigd van witwassen. De BPA zou geld hebben doorgesluisd van Russische, Chinese en Venezolaanse klanten. Sindsdien hebben klanten massaal hun spaargeld weggehaald.

Het hoofdkantoor van Banco Madrid aan het Plaza de Colón was gisteren gesloten. Voor de ramen hing een verklaring waarin werd gemeld dat de positie van de bank „sterk is verslechterd” door de bankrun.

Bestuursvoorzitter Joan Pau Miquel Prats werd afgelopen vrijdag door de politie van Andorra gearresteerd in verband met de beschuldigingen. Aanklagers in de witwaszaak hebben voor nog twee andere managers een arrestatiebevel gevraagd.

Banco Madrid werd in 2011 gekocht door BPA. De bank had volgens gegevens uit september 2014 voor 1,8 miljard euro aan bezittingen op haar balans staan en voor 1,6 miljard euro aan spaardeposito’s. De bank beheerde bijna 4 miljard euro aan vermogen van beleggingsfondsen. Nu Banco Madrid is omgevallen komt BPA mogelijk zelf ook in problemen.