Gevechten Donetsk gaan door

Foto John Macdougall/AFP

De eigenaar van dit tankstation in Donetsk heeft zelf maar maatregelen genomen om te voorkomen dat de boel in de lucht vliegt. Van de wapenstilstand tussen de pro-Russische rebellen en de Oekraïense regering is in Donetsk tot nu toe namelijk weinig te merken. Gisteren werd er opnieuw hevig gevochten in de grootste stad in Oost-Oekraïne. Het is een van de plaatsen waar de strijd volgens de rebellen gewoon doorgaat, ongeacht het bestand dat na bemiddeling van Duitsland en Frankrijk afgelopen februari werd bereikt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Beide partijen in het conflict – dat sinds april aan meer dan 6.000 mensen het leven gekost heeft – beschuldigen elkaar ervan de wapenstilstand te hebben geschonden. In de rest van de regio houden de partijen zich wel grotendeels aan het bestand. De Verenigde Staten hebben Rusland gisteren gewaarschuwd en dreigden dat de economische sancties worden uitgebreid als Moskou zich niet aan het bestand houdt. Amerika is in dat geval bereid ‘de kosten te verhogen’, zei de minister van financiën Jack Lew tijdens een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtsgenoot Natalie Jaresko. Washington had vorige week nog sancties afgekondigd tegen een handvol Oekraïense separatisten en een Russische bank, de laatste van een hele reeks economische sancties tegen Rusland en de separatisten. De Russische president Poetin vertoonde zich gisteren overigens na tien dagen weer in het openbaar tijdens een ontmoeting met de president van Kirgizië, Almazbek Atambajev in Moskou. De afgelopen dagen werd er wereldwijd veel gespeculeerd over de reden van zijn afwezigheid.

    • Reuters