Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zedenzaak Valkenburg: maatregelen na zelfmoord 2e verdachte

Exterieur van Hotel Botterweck waar een 16-jarig meisje het slachtoffer zou zijn geworden van een loverboy. Hij zou haar in twee dagen gedwongen hebben seks te hebben met tientallen mannen.
Exterieur van Hotel Botterweck waar een 16-jarig meisje het slachtoffer zou zijn geworden van een loverboy. Hij zou haar in twee dagen gedwongen hebben seks te hebben met tientallen mannen. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Opnieuw heeft één van de verdachten in de Valkenburgse zedenzaak zelfmoord gepleegd. De politie heeft sindsdien extra maatregelen genomen om na verhoor van de tientallen verdachten direct psychologische hulp te bieden. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht tegenover NRC.

Begin februari werd bekend dat een eerste verdachte zich van het leven had beroofd. Volgens Dagblad De Limburger ging het om de klant die op 14 oktober 2014 werd opgepakt bij een inval in het hotel waar het meisje, dat als vermist was opgegeven, werd vastgehouden. Hij zou op dat moment bij het meisje op de kamer zijn geweest en op heterdaad zijn betrapt.

De politie heeft de verdachten vanaf het begin van het onderzoek gewezen op de mogelijkheden van psychologische bijstand, maar heeft het hulpaanbod nu geïntensiveerd, zegt de woordvoerder. Zij kunnen nu direct na verhoor met een hulpverlener spreken. Wanneer de mannen zelfmoord pleegden, wil het OM uit privacy-overwegingen niet zeggen.

Opgespoord via condooms en mobiel

Het toen zestienjarige Heerlense slachtoffer in de zedenzaak zou vorig najaar in een Valkenburgs hotel zijn gedwongen tegen betaling seks te hebben met vijftig tot tachtig mannen. Op het toilet bij de kamer waar het meisje werd vastgehouden werd bij de inval ook de 21-jarige Armin A. gearresteerd. Hij trad volgens justitie op als de loverboy van de Heerlense.

Uit gegevens van de telefoon van A. en op basis van op de kamer gevonden condooms heeft het OM een ‘klantenlijst’ samengesteld. Deze verdachten worden gebeld door de politie met de oproep zich te melden. Tijdens een pro-formazitting in januari suggereerde officier van justitie David van Kuppeveld dat de klanten huisbezoek konden verwachten, meldden regionale en landelijke media. Die opmerking is verkeerd uitgelegd, zegt het OM. De verdachten worden overeenkomstig “de gebruikelijke gang van zaken in dit soort gevallen” in eerste instantie gebeld. Vooralsnog, stelt het OM, is aan geen verdachte een huisbezoek gebracht.

De verdachten in de zaak riskeren als klanten een straf van maximaal twaalf jaar. Ze worden na verhoor niet vastgehouden. De verdachte loverboy Armin A. zit in voorlopige hechtenis.

Nog niet alle verdachte klanten zijn gehoord. Hoeveel van hen uiteindelijk worden vervolgd, moet nog blijken. Het OM verwacht dat het onderzoek nog een aantal weken duurt. Volgende maand vindt een regiezitting plaats over de zaak.