Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Ophef over twee Rembrandts die te koop zouden zijn voor 150 miljoen

Twee beroemde huwelijksportretten geschilderd door Rembrandt zijn plotseling te koop aangeboden door de Franse erfgenamen van de familie Rothschild. Ze willen 150 miljoen euro hebben voor de schilderijen.

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt.
De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt. Foto Art Market Monitor

In Frankrijk is opwinding ontstaan over een exportvergunning die is afgegeven voor twee meesterwerken van Rembrandt. Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, een dochter van Amsterdamse elite.

Onduidelijk of de werken verkocht zullen worden of niet

De doeken horen tot de Eric de Rothschild Collection. Waarom de adellijke familie een exportvergunning heeft aangevraagd bij het ministerie van Cultuur is niet duidelijk. Het kan zijn om de schilderijen te verkopen, het kan ook zijn om ze naar een ander land over te brengen.

Woordvoerders van Rothschild in Parijs konden geen commentaar geven op berichten in diverse media dat de familie de schilderijen voor 150 miljoen zou willen verkopen.

“De familie heeft het geld niet nodig”

Bob Haboldt, handelaar in oude meesters in New York, Parijs en Amsterdam, betwijfelt of de schilderijen wel te koop zijn. Haboldt:

“De familie heeft het geld niet echt nodig.”

Ook het genoemde bedrag verbaast hem:

“Dit zijn behoorlijk sensationele schilderijen. Voor 150 miljoen zijn ze direct verkocht. Ik zou zeggen: 250 miljoen – per stuk.”

Volgens kunstmarktadviseur en taxateur Johan Bosch van Rosenthal schrikken grote verzamelaars niet van een bedrag van 150 miljoen euro. Wat Bosch van Rosenthal bevreemdt is dat de voorgenomen verkoop naar buiten komt:

“Als dit soort belangrijke schilderijen onderhands verkocht wordt, hoor je daar doorgaans pas na de verkoop van.”

Gregor Weber, hoofd van de afdeling Beeldende Kunst in het Rijksmuseum en Rembrandt-kenner, noemt het “heel bijzonder” als deze uitzonderlijk fraaie doeken van Rembrandt op de markt zouden komen.

“Rembrandt heeft maar een paar staande portretten van mensen ten voeten uit gemaakt.”

Wat Weber verbaast is de rol van het Louvre, dat het ministerie van Cultuur in Frankrijk adviseert over exportvergunningen:

“Als ik het Louvre was, zou ik alles hebben gedaan om deze meesterwerken voor Frankrijk te behouden.”

Eerder vanochtend plaatste NRC.nl een bericht dat de schilderijen voor 150 miljoen te koop zouden zijn. Dat bleek uit artikelen van verschillende Franse media en Art Market Monitor. Vooralsnog is het echter nog onduidelijk of de kunstwerken op de markt zullen komen.