‘Angstprediker’ Wilders danst in de ring met ‘terror-oehoe’ Pechtold

Wilders versusPechtold Foto Martijn Beekman/ANP

Iets meer dan een miljoen kijkers trok het tv-debat tussen PVV-leider Geert Wilders en D66-leider Alexander Pechtold gisteren bij EenVandaag. Geen uitzonderlijke score voor het programma, maar geen van de zes andere tv-debatten in de aanloop naar de provinciale verkiezingen morgen trok meer kijkers. Tweede was het debat bij RTL, met 817.000 kijkers, de andere bleven in de 600.000.

Kijkcijfers zijn misschien een wankele indicator voor provinciale verkiezingen, want die kwamen in de tv-debatten niet aan de orde – behalve bij Nieuwsuur. De meeste tv-makers kozen voor de landelijke leiders – bekende gezichten. EenVandaag verkocht het debat tussen Pechtold en Wilders als een bokswedstrijd: een freefight en een ‘titanengevecht’. De redactie koos deze formule nadat PvdA en VVD hadden afgezegd. Zaterdag had EenVandaag CDA-leider Buma en SP-leider Roemer (600.000 kijkers).

De ‘boksers’ hadden belang bij een potje sparren met verre opponenten: het gaat deze verkiezingen meer om het mobiliseren van de eigen achterban dan om het punten afsnoepen van rivalen die dezelfde kiezers najagen. Pechtold en Wilders dansten als trainingspartners die elke beweging van de ander kennen. Hun uithalen waren ingestudeerd: Pechtold noemde Wilders ‘angstprediker’, Wilders Pechtold ‘terror-oehoe’.

Later zagen overigens evenveel kijkers premier Rutte bij RTL-Late Night. Zonder concurrent-‘titaan’.