Franse politiek geschokt over tirade; Zlatan riskeert schorsing

Zlatan Ibrahimovic Foto Reuters

Hij had zijn excuses al aangeboden. Maar dat bleek niet genoeg om het Franse debat over de woede-uitbarsting van PSG-spits Zlatan Ibrahimovic na het verlies zondag tegen Bordeaux te kalmeren. Gisteravond ging de Zweed in een filmpje op de website van de regerend landskampioen opnieuw door het stof. En donderdag moet hij voorkomen bij de tuchtcommissie van de Franse profliga LFP.

„De Fransen zijn intelligent genoeg om de omstandigheden te begrijpen”, aldus Ibrahimovic op de clubsite. Hij was in de eerste plaats teleurgesteld in de scheidsrechter, die volgens hem de werkelijke reden was van het verlies. „In vijftien jaar heb ik nooit zo’n scheidsrechter gezien”, tierde hij in het Engels bij het verlaten van het veld. Dat hij Frankrijk een „shitland” had genoemd dat „PSG niet verdiende”, was een voetbalinhoudelijk commentaar. „Dus verdraai het niet”, zei hij gisteren op de site van de club, „we hebben het hier over voetbal”.

Maar voor de Franse politiek was dat al te laat. Die verkeert enkele dagen voor de departementale verkiezingen in campagnemodus. „Wie vindt dat Frankrijk een shitland is, kan het land verlaten”, concludeerde Marine Le Pen van het nationaal-populistische Front National. Premier Manuel Valls zei „geschokt” te zijn omdat voetballers van zijn statuur een „permanente voorbeeldfunctie” hebben. Scheidsrechtersbond SAFE betreurde een „nieuwe ontketening van haat en verbaal geweld”.

Ibrahimovic, die gisteren zei zich „heel welkom” te voelen in Frankrijk, riskeert een schorsing van vier wedstrijden.

    • Peter Vermaas