Schippers: onthullingen tijdens campagne blijven ‘te toevallig’

Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) blijft erbij dat het “te toevallig” is dat er in het afgelopen jaar twee keer onthullingen over de vijftien jaar oude zaak-Cees H. tijdens verkiezingscampagnes naar buiten zijn gekomen. Dat herhaalde ze vanmiddag in het vragenuur in de Tweede Kamer.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) blijft erbij dat het “te toevallig” is dat er in het afgelopen jaar twee keer onthullingen over de vijftien jaar oude zaak-Cees H. tijdens verkiezingscampagnes naar buiten zijn gekomen. Dat herhaalde ze vanmiddag in het vragenuur in de Tweede Kamer.

Schippers gaf afgelopen zaterdag een opmerkelijk interview in De Telegraaf waarin ze zei dat er “krachten” actief zijn die de VVD zo vlak voor de verkiezingen proberen te beschadigen. Wie ‘ze’ zijn, bleef schimmig.

“De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter.”

Geen complot, wel opvallende timing

Schippers ontkende vanmiddag in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Schouw dat zij over een “complot” tegen de VVD had gesproken en zei niemand te willen beschuldigen. Wel blijft ze van mening dat de timing van de onthullingen in de zaak-Cees H., als gevolg waarvan VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven moesten aftreden, opvallend is. Ze hoopt dat de Tweede Kamer in het onderzoek naar de affaire eventuele bewuste lekkages vanuit het OM en/of het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt.

D66-Kamerlid Schouw noemde de bewering dat “duistere krachten” de VVD tegenwerken “buitenzinnig” en vond dat de minister geen bewijzen voor haar beweringen kon overleggen. Schouw:

“Op het moment dat je de schuldvraag opwerpt, moet je ook bewijzen kunnen leveren.”

Slob: geen onderzoek naar complot

ChristenUnie-fractieleider Arie Slob, die vorige week namens vrijwel alle fracties de motie indiende waarmee tot een onafhankelijk onderzoek naar de deal met Cees H. werd besloten, zei gisteren tegen NRC Handelsblad dat het onderzoek niet om een eventueel complot tegen de VVD draait. “Als minister Schippers en de minister-president willen weten wie naar Nieuwsuur over de deal met Cees H. heeft gelekt, moet de VVD dat zelf maar onderzoeken”, aldus Slob.

    • Pim van den Dool