Rommel op straat? Los het op met co-creatie

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Brainstormen bij Strategy Consultancy Fronteer Strategy in Amsterdam Noord
Wie: Expert connector Claire Bloemendaal en consultant Marije Lameris van Fronteer Strategy, Buurtregisseur van de Haarlemmerstraat Nel de Jager en een groep young professionals

Het lijkt een natuurwet te zijn. Zet een tiental hipsters bij elkaar in een ‘creatieve ruimte’, het liefst in Amsterdam-Noord, en binnen een paar minuten hebben ze een plan om de wereld te verbeteren. Het aantal spijkerbloesjes staat in lineair verband met de mate van idealisme.

Samenwerken of sterven

Zo ook tijdens een masterclass van strategie-consultancy Fronteer Strategy, waar een groep young professionals bijeen gekomen zijn om kennis te maken met Fronteer’s favoriete werkwijze: ‘co-creatie’. Dat is een mooi woord voor hulp vragen van een expert als je ergens een oplossing voor moet bedenken maar je niet zo veel van het onderwerp af weet. Zo liet het bureau onder andere een stewardess, een frequent flyer en een gedragswetenschapper meedenken over een nieuwe app voor KLM. “Bij ons op kantoor geloven we in collaborate or die”, verklaart expert connector Claire Bloemendaal.

En dat evangelie moet verspreid worden onder het clubje young professionals, zodat we over een tijdje allemáál aan het co-createn zijn, legt consultant Marije Lameris uit. Vandaag mogen de jongelui nadenken over een oplossing van het vermeende afvalprobleem in de drukke Amsterdamse Haarlemmerstraat – waar vuilnis blijkbaar niet goed gescheiden wordt en op verkeerde momenten wordt buitengezet.

Lekker brainstormen over een betere wereld bij Fronteer Strategy

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Niet in beperkingen denken

In een grote cirkel staan de deelnemers rondom de ‘Plant wall’ – een muur waar planten aan hangen. Stimuleert de groei van je gedachten. Ideeën voor de oplossing van het afvalprobleem zijn er in elk geval genoeg. “Zorg voor educatie op niveau”, oppert een jongen. “Koppel er een appje aan”, zegt een ander. “Gewoon minder consumeren!”, roept een blond meisje. “Van recycling iets positiefs maken!”, klinkt het. “Zorgen voor een stukje bewustwording”, waagt iemand. Lameris schrijft alles op post-it’s die ze op een groot bord plakt. Af en toe zegt ze dingen als: “die parkeren we even” of: “niet in beperkingen denken”.

In de pauze kijkt Nel de Jager naar volgeplakte bord. De Jager is als buurtregisseur van de Haarlemmerstraat de expert uit het veld vandaag.

“Als er van al die ideeën over tien jaar twee zijn uitgekomen, kun je al van een wonder spreken.”

Peinzend begint ze een sjekkie te draaien. “Maar ach, ik vind het wel mooi, dat idealisme van die jonge generatie. Ik was vroeger ook heel erg van de gelijkheid en zo.”  Ze likt de vloei van haar sigaret dicht.

“Gaat vanzelf weer over.”

 

 

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken