Rechter zet ‘orakel’ uit OR

Leden van ondernemingsraden zijn juridisch goed beschermd, maar niet onaantastbaar. De kantonrechter schorste onlangs een lid van de zeventien koppige OR van de gemeente Eindhoven. En niet op verzoek van de werkgever, maar omdat de OR zèlf meer dan genoeg van de collega had.

Wettelijk is de maatstaf dat er sprake moet zijn van „ernstige belemmeringen” van het werk van de OR door het betreffende lid. Voor die toets slaagde de man overtuigend. Belangrijkste grief is dat hij louter op basis van geruchten handelt. De OR noemt hem het „wandelgangenorakel”. Hij onderbouwt niets, heeft geen vertrouwen in de OR, houdt zich niet aan afspraken, maar gebruikt wel vertrouwelijke informatie uit de OR in zijn andere functie als CNV-vakbondsconsulent. De OR zegde het vertrouwen in hem op.

De rechter stelt vast dat er onderling nauwelijks samenwerking is. Binnen de gemeente is niet duidelijk wanneer de man namens wie en in welke rol spreekt. Hij levert ook openlijk kritiek op de OR en draagt afwijkende standpunten uit. De kantonrechter tilt er zwaar aan dat de man pas aan de wettelijk verplichte mediation of een gesprek wilde meedoen, nadat de OR hem excuses zou hebben aangeboden. De rechter vindt dat voor mediation juist een „open instelling” vereist is. Het ‘orakel’ wordt derhalve geschorst.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl