Plan om leegstand winkelcentra aan te pakken

In de Leidse Haarlemmerstraat staan diverse winkelpanden leeg als gevolg van de economische recessie. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ondernemers moeten gemakkelijker hun winkel kunnen combineren met horeca en de huurprijzen van winkelpanden moeten worden gebaseerd op die in de vastgoedmarkt in plaats van historische prijzen. Dat zijn enkele van de maatregelen die op initiatief van minister Henk Kamp van Economische Zaken worden genomen om winkelstraten aantrekkelijker te maken, meldt persbureau ANP.

De detailhandel, marktpartijen en overheden hebben de afspraken gemaakt om een einde te maken aan de almaar stijgende leegstand in winkelstraten. Het Pensioenfonds Detailhandel investeert 40 miljoen euro in een fonds voor leningen aan winkeliers.

Vijftig gemeenten maken nog dit jaar afspraken om wat te doen aan de leegstand. Sommige gemeenten willen samen met vastgoedeigenaren en winkeliers proberen overbodige vierkante meters winkelruimte terug te dringen. Medewerkers van winkels worden daarnaast bijgeschoold, zodat ze beter leren inspelen op de mogelijkheden van verkoop via internet.

Wie past zich aan?

Ongeveer 7,5 procent van de winkels staat nu leeg. Polare, V&D, Hema, Manfield, Dolcis, Mexx, Free Record Shop, Halfords zijn enkele van de grote winkelketens die er slecht voor staan of failliet zijn. Dat komt niet alleen door de economische crisis en de opkomst van winkelen via internet, stelde retaildeskundige Cor Molenaar vorige maand. Het probleem zit hem er vooral in dat consumenten zich niet meer aanpassen aan de bestaande structuren.

“Welnee, de systemen moeten zich maar aan hén aanpassen. Zij willen winkelen waar en wanneer het hun uitkomt. Zij willen niet ik-weet-niet-hoeveel geld kwijt zijn aan parkeren. Zij denken: waarom zijn winkels niet op zaterdagavond open? En waarom wél op maandag, als er geen klanten zijn?”

In de detailhandel werken ruim 775.000 mensen. De sector telt 110.000 bedrijven die elk jaar in totaal 93 miljard euro bijdragen aan de economie. De omzet in de detailhandel steeg vorig jaar licht (0,5 procent).

Lees verder bij NRCQ: Ligt deze winkelstraat in Groningen of Den Haag?, Met veel winkels gaat het slechter dan ooit en Waarom veel Nederlandse winkelketens het niet redden

    • Laura Klompenhouwer