Pinterest is nu een van de meest waardevolle startups ter wereld

Foto AFP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Pinterest hoort sinds vannacht bij de meest waardevolle startups ter wereld, schrijft Business Insider. Het bedrijf heeft bij een recente investeringsronde 367 miljoen dollar opgehaald met een geschatte waarde van zo’n 11 miljard dollar.

Pinterest wil nog 133 miljoen dollar extra ophalen, omdat een half miljard leuker is dan 367 miljoen. Alsof het bedrijf nog meer geld nodig heeft: de investeringen sinds de oprichting in 2009 overschrijden volgens Crunchbase nu al de miljard dollar. Pinterest wil het geld onder andere gebruiken om de internationale uitbreiding te financieren.

De waardering van 11 miljard plaatst Pinterest in een prestigieus rijtje van startups: Xiaomi (gewaardeerd op 46 miljard dollar), Uber (41 miljard dollar) en Palantir en Snapchat (15 miljard dollar).

Wijn met een vleugje Texarkana

‘When life gives you lemons, make lemonade’, zeggen de Amerikanen. Dus na jaren financiële tegenslag door droogte en vallende katoenprijzen richten Texaanse boeren zich volgens The Wall Street Journal nu op het maken van wijn. Ze omarmen de droogte. Druiven brengen per hectare meer op dan 40 hectare katoen, met veel minder water.

Voorlopig zullen connaisseurs Texaanse wijn niet verwarren met die uit de Californische Napa-vallei of het Franse Bordeaux, maar volgens de zakenkrant kan dat in de toekomst veranderen. De ‘Lone Star State’ is de op vier na grootste wijnproducent en de sector groeit gestaag. In 2013 leverde wijn 1,88 miljard dollar aan economische activiteit in Texas op. Daarnaast vallen steeds meer lokale wijngaarden in de prijzen. Misschien past de stoere cowboy-romantiek van Texaanse wijn wel heel erg goed bij een Franse kaas?

Wie gaat de IPO van Uber verzorgen?

De financieel directeur van Uber, Brent Callinicos, stapt op. Dus nu mag iedereen beginnen met speculeren over de aanstaande beursgang, schrijft Quartz.

Twitter avatar danprimack danprimack Countdown until Uber CFO departure narrative moves from “wow” to “IPO prep”

In een schrijft Callinicos dat hij vertrekt om meer tijd met zijn familie door te gaan brengen. Al geeft de voormalig CFO aan dat hij een adviserende rol zal behouden bij Uber.

After 26 years of nonstop work since MBA School, I am going to step back and spend some time with my family and let someone else take this amazing company to the next level as CFO.

Uber is - zoals boven te lezen viel - de meest waardevolle Amerikaanse start-up met een geschatte waarde van 41 miljard dollar. Quartz voorspelt dat als de vervanger van Callinicos ervaring heeft op Wall Street investeerders in hun handjes mogen knijpen, want dan komt er zeker een IPO aan. Want waarom ruilt zo’n ervaren CFO - Callinicos werkte ook eerder voor Microsoft - opeens zijn lucratieve baan in? Investeerders doen er goed aan om Uber in de gaten te houden de komende tijd.

    • Hans Klis