Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Overheid biedt leraren training om extremisme te herkennen

Bussemaker voor een klas in Almere op de Dag van de Leraar.
Bussemaker voor een klas in Almere op de Dag van de Leraar. Foto ANP / Martijn Beekman

Leraren kunnen gratis trainingen krijgen om dreigende radicalisering onder hun leerlingen te herkennen. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en een speciale eenheid van het ministerie van Sociale Zaken bieden de trainingen aan.

Overheid helpt scholen

Dat schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Met de trainingen voor leraren in het voortgezet onderwijs en mbo wil de overheid scholen helpen om mogelijk extremisme onder leerlingen te herkennen en aangeven hoe docenten hiermee om kunnen gaan.

De trainingen zijn voortgekomen uit een tournee van Bussemaker en Dekker langs scholen. Zij spraken met leraren en leerlingen om uit te vinden hoe radicalisering in de klas het beste kan worden aangepakt. Scholen bleken ook behoefte te hebben aan een aanspreekpunt; nu kunnen ze bellen met een ‘hotline’ van het ministerie.

In de klas zouden de eerste symptomen van extremisme zichtbaar kunnen zijn. Leraren gaven aan ondersteuning te willen vanuit Den Haag.

Bussemaker is vandaag in Parijs om met 25 Europese collega’s te praten over radicalisering onder jongeren en wat het onderwijs daartegen kan doen. De Nederlandse minister trapt af met een debat over goede voorbeelden om radicalisering te herkennen en ermee om te gaan. Zij zal onder anderen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aanhalen als rolmodel.

Meerderheid voelt zich veilig op school

In januari publiceerde de overheid de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor. Daaruit bleek dat het overgrote deel van de leerlingen en docenten zich veilig voelt op en rond school. Op de basisscholen gaat het om 94 procent van het onderwijspersoneel en 97 procent van de leerlingen. Voor het voortgezet onderwijs is dit respectievelijk 89 procent en 94 procent.

Lees ook het artikel in nrc.next: ‘Het antwoord op extremisme is literatuur‘ (€).