Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-penningmeester Straatnieuws veroordeeld voor verduistering

Gerechtsgebouw in Utrecht.
Gerechtsgebouw in Utrecht. Foto ANP / Frank van Beek

Ex-PvdA’er Bert van der Roest, heeft een werkstraf opgelegd gekregen van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor verduistering. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald. De rechtbank acht bewezen dat de ex-PvdA’er minstens 26.000 euro heeft verduisterd uit de kas van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws.

Eerder eiste het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank van Utrecht een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De rechtbank komt tot een lagere voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat Van der Roest al een groot deel van het verduisterde bedrag aan Straatnieuws heeft terugbetaald. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met de aanzienlijke en steeds terugkerende negatieve media-aandacht rondom de oud-penningmeester.

Niet bekend hoeveel

Het oud-raadslid stal in 2012 en 2013 als penningmeester tienduizenden euro’s van de straatkrant, al is niet bekend hoeveel precies. Van der Roest zei tegen de rechter dat hij ongeveer 22.000 euro verduisterde en dat hij dat bedrag vrijwel helemaal heeft terugbetaald. Het bestuur van Straatnieuws zegt 43.000 euro te missen. Het OM houdt het op ongeveer 60.000 euro aan verdwenen geld. Het verschil zou zitten in boekhoudkundige berekeningen.

Cafébezoek en buitenlandse vakanties

Van der Roest zegt zelf dat hij het geld “leende” uit de kas van het Straatnieuws. In een interview in dagblad Trouw afgelopen januari zei hij:

“We gingen redelijk makkelijk met geld om. In het begin was er geen bankpas, daarom liet ik geld van Straatnieuws via mijn eigen rekening lopen. Daarna heb ik het ook gewoon gedaan. Er kwam veel muntgeld binnen, van verkopers die de krant kwamen kopen. Dat moest ik storten. Maar omdat het muntapparaat daar vaak defect was, ging ik om de hoek naar de ING, mijn eigen bank. Dan stortte ik het op mijn eigen rekening en daarna stortte ik het weer door. Het ging steeds om bedragen tussen de 700 en 2500 euro.”

Ook was de politicus bezig met een solovoorstelling over de ziekte van Alzheimer en hij verwachtte daar veel inkomsten van. Echter bleven die uit en was hij een jaar later platzak. Hij haalde geld van de rekening van de daklozenkrant voor cafébezoek en buitenlandse vakanties. In een verklaring liet hij weten zich schuldig te voelen, maar op het moment zelf niet:

“Ik voel me er nu heel schuldig over, maar toen voelde het als een soort van vanzelfsprekend. Ik zou dat geld namelijk weer aanzuiveren.”

Betalingsregeling

De zaak kwam in oktober 2013 aan het licht bij een accountantsonderzoek. Hij trof een betalingsregeling en betaalde 15.000 euro terug. De Utrechter moest door de zaak zijn zetel in de Utrechtse raad opgeven. Ondanks een oproep van PvdA-voorzitter Hans Spekman om van wachtgeld af te zien, maakte hij daar toch gebruik van.