Oekraïens parlement voor speciale status rebellenregio’s

President Petro Porosjenko Foto EPA / Sergey Dolzhenko

Het Oekraïense parlement heeft vandaag een wetsontwerp goedgekeurd dat een speciale status en beperkt zelfbestuur geeft aan de door pro-Russische separatisten beheerste gebieden in het oosten van het land. Voorwaarde voor het verkrijgen van de status is wel dat er regionale verkiezingen worden uitgeschreven in de regio’s volgens de Oekraïense kieswet.

Dat meldt persbureau Reuters. President Petro Porosjenko had het wetsontwerp voorgelegd aan het parlement. Hij zei dat de wet nodig was om te voldoen aan de voorwaarden van het vredesakkoord dat vorige maand in Wit-Rusland werd gesloten. De onderhandelingen werden gevoerd door de leiders van Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland.

Het parlement stemde ook in met een oproep van Porosjenko aan de VN-Veiligheidsraad. De president pleit voor de inzet van een vredesmissie in Oost-Oekraïne.

    • Casper van der Veen