Obama: IS komt voort uit Amerikaanse invasie in Irak

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is Islamitische Staat (IS) een “directe uitloper van al-Qaeda in Irak” en die terreurbeweging is weer “ontstaan uit onze invasie” in dat land.

Barack Obama
Barack Obama Foto EPA / Olivier Douliery

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is Islamitische Staat (IS) een “directe uitloper van al-Qaeda in Irak” en die terreurbeweging is weer “ontstaan uit onze invasie” in dat land.
Dat zei Obama in een interview met VICE News. De president noemt het een “onbedoeld gevolg”.

IS wordt teruggedrongen

In het interview zegt Obama ook dat hij ervan overtuigd is dat IS wordt teruggedrongen. Hij is wel bezorgd over het diepere probleem: als IS wordt verslagen is het onderliggende probleem niet verholpen.

Volgens Obama is er voor jongeren geen toekomst in gebieden waar IS een opmars heeft gemaakt en is het daarom voor velen aanlokkelijk om zich bij IS aan te sluiten.

“Een jongeman die daar opgroeit heeft geen opleiding en geen vooruitzichten. Hij kijkt rond en de enige manier waarop hij respect kan krijgen is door een strijder te worden.”

Buitenlandse hulpverleners ontvoerd

Bij een aanval door strijders van IS op een ziekenhuis in de Libische stad Sirte zijn gisteren twintig buitenlandse hulpverleners ontvoerd. Dat meldt CNN op gezag van een medewerker van het ziekenhuis.

De meeste gijzelaars zouden uit de Filipijnen komen, maar er zouden ook burgers uit Oekraïne, India en Servië onder de ontvoerde hulpverleners zijn.

Volgens de bron vielen ruim dertig IS-strijders een bus bij Ibn Sina Hospital aan. De hulpverleners waren met de bus onderweg naar de Libische hoofdstad Tripoli.

Volgens CNN denkt de bron binnen het ziekenhuis dat IS niet wilde dat de hulpverleners Sirte verlieten, omdat er dan geen medisch personeel meer zou zijn om gewonde IS-strijders te behandelen. De hulpverleners zouden juist uit Sirte willen vertrekken omdat ze zich niet meer veilig voelden.