Obama: IS onbedoeld gevolg van VS in Irak

De Islamitische Staat is een onbedoeld gevolg van de Amerikaanse invasie van Irak. Dat heeft de Amerikaanse president Obama gezegd in een interview met de website Vice News. Obama zei: „IS is direct voortgekomen uit Al-Qaeda, dat weer voortkwam uit onze invasie, wat een voorbeeld is van onbedoelde gevolgen.”

Obama zei er vertrouwen in te hebben dat de coalitie onder leiding van de Amerikanen IS kan terugdringen. Maar daarmee zijn de onderliggende problemen niet opgelost, benadrukte de president. „Zelfs als IS is verslagen, bestaat nog het probleem van ontevreden, onthechte sunnieten in gebieden als Jemen en Libië – waar een jongere geen opleiding heeft, geen toekomstperspectief. Hij kijkt om zich heen en de enige manier waarop hij macht en waardering kan krijgen is als strijder.”

Contraterrorisme kan volgens hem daarom niet los gezien worden van diplomatie, onderwijs „en al die andere dingen die als soft gezien worden maar in werkelijkheid essentieel zijn voor onze nationale veiligheid.”

Obama ging niet specifiek in op Syrië. Dit weekend zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat Washington overweegt de Syrische president Assad aan een onderhandelingstafel te nodigen met meerdere landen voor vredesbesprekingen. De VS steunen gematigde Syrische rebellen financieel en militair, tot woede van Assad. „Alleen een politieke oplossing is mogelijk, dus moeten we overleggen”, aldus Kerry tegen tv-zender CBS.

Assad zei gisteren dat hij internationale ouvertures pas serieus neemt „als ze eerlijk zijn.” „Ze zouden moeten beginnen met het stoppen van politieke steun aan de terroristen.” Maar over het algemeen, voegde Assad eraan toe, slaat Damascus weinig acht op diplomatieke voorzetten. Hij beschreef ze als „luchtbellen die na een tijdje verdwijnen.” Assad zei dat „alleen het Syrische volk kan spreken over de toekomst van de Syrische president.”