Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Netanyahu ‘bezorgd’ over hoge opkomst Israëlische Arabieren

Netanyahu brengt zijn stem uit
Netanyahu brengt zijn stem uit Foto EPA / Sebastian Scheiner

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is bezorgd over de hoge opkomst van Israëlisch-Arabische stemmers bij de verkiezingen, die vandaag plaatshebben. Dat zegt hij in een videoverklaring op zijn Facebookpagina.

Ruim 20 procent van de Israëliërs en naar schatting 15 procent van de kiezers is Arabier. Netanyahu zei:

“De heerschappij van de rechtervleugel is in gevaar. Arabische stemmers komen in drommen naar de stembussen. Linkse ngo’s brengen hen met bussen hiernaartoe.”

De rechtse Likud-partij van de premier en het bondgenootschap Zionistische Kamp van oppositieleider Isaac Herzog gingen in de laatste peilingen van afgelopen vrijdag bijna gelijk op. De oppositie ging net aan kop. De regeringsleider roept zijn aanhang op om vooral allemaal te komen stemmen:

“Ga naar de stembureaus. Breng je vrienden en familieleden mee. Stem Likud om het gat tussen ons en de Arbeidspartij te dichten. Met jullie hulp en als God het wil zullen we een regering vormen die de staat Israël zal behouden.”

‘Verkiezingsretoriek’

Gisteren, een dag voor de verkiezingen, zei Netanyahu dat er geen Palestijnse staat komt zolang hij premier is. Dat werd toen door velen gezien als verkiezingsretoriek. Onze correspondent in Israël Derk Walters denkt dat de uitspraken van vandaag ook in dat straatje passen:

“Dit is een wanhopige poging om kiezers op het laatste moment naar de stembus te lokken. Alles wordt nu uit de kast gehaald, inclusief het demoniseren van een hele bevolkingsgroep.”

Lees ook op nrc.nl: Zeven vragen en antwoorden over de verkiezingen in Israël
Lees ook in NRC Handelsblad: Hyperactief popje biedt Israëlische kiezer hoop (€)