Nederlandse zuurgooier bekent

Hoofdkantoor van de Delhaize Group in Brussel. Foto EPA / Olivier Hoslet

De Nederlandse man die een bijtende stof gooide naar een schoonmaakster in een Belgische vestiging van de winkelketen Delhaize, heeft bekend. Dat meldt persbureau ANP.

Justitie in België legt hem poging tot moord en afpersing ten laste, zo maakte het Openbaar Ministerie in Brussel bekend.

De verdachte, een 42-jarige Nederlander, liep tegen de lamp bij een verkeerscontrole in Frankrijk. De man zou een jurist zijn uit Amsterdam.

Vrouw lag in coma

Een 52-jarige schoonmaakster kreeg in februari zuur in haar gezicht gegooid bij een Antwerpse vestiging van de Belgische supermarktketen Delhaize. Ze werd vervolgens in levensbedreigende toestand naar een ziekenhuis gebracht en lag tot begin deze maand in coma. Later werd bekend dat de supermarkt in december al twee dreigbrieven had ontvangen. De aanvaller zei zuuraanvallen tegen klanten te zullen uitvoeren, als de winkelketen geen geld zou betalen.

In de eerste brief vroeg de schrijver zich af wat de sociale en financiële kosten zouden zijn als vijf klanten zwavelzuur in het gezicht gespoten kregen. In de tweede brief, tien dagen later, werd gedreigd met een aanval op een vrouw en twee kinderen in Charleroi. In februari was er daadwerkelijk een aanval. Volgens Belgische media is Delhaize op het dreigement ingegaan en heeft de man duizenden euro’s ontvangen.

    • Mirjam Remie