Twee doden na crash Nederlandse helikopter in Mali

Een Apache-helikopter EPA / Graeme Main

In Mali is een Nederlandse Apache-helikopter neergestort. Daarbij zijn de twee inzittenden omgekomen. Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, zojuist gezegd in een persverklaring. Waarschijnlijk gaat het om een ongeluk.

De ene inzittende overleed ter plekke. De andere overleed later in het Franse militaire ziekenhuis in Gao. De twee zijn afkomstig van het 301 Squadron van het Defensie Helikoptercommando op vliegbasis Gilze-Rijzen.

De crash vond om 14 uur Nederlandse tijd, 47 kilometer ten noorden van het Nederlandse kamp in Mali, plaats. Met de Apache werd samen met een andere helikopter een schietoefening uitgevoerd. Naar de toedracht wordt een onderzoek ingesteld.

In het noorden van Mali is een VN-missie actief om de vrede en stabiliteit te herstellen. Het gebied wordt bedreigd door extremistische rebellen. Aan de missie levert Nederland ongeveer 450 manschappen, vier gevechtshelikopters en drie transporthelikopters. Nederland verzamelt inlichtingen en voert verkenningsmissies uit in het gebied.

    • Casper van der Veen
    • Eva Smal