Nederlands defensiemateriaal van Afghanistanmissie gestolen

F16's op de vliegbasis in Volkel ANP / Jeroen Jumelet

Op de militaire vliegbasis Volkel is ontdekt dat tien containers die met defensiematerieel hadden moeten terugkomen uit Afghanistan, vol zaten met stenen. Omroep Brabant meldt dat de marechaussee dit heeft bevestigd.

In de containers zouden eigenlijk tenten, F16-onderdelen en heftrucks moeten zitten, zo melden bronnen aan Omroep Brabant. Onbekenden zouden de spullen in Afghanistan hebben gestolen en vervangen door stenen. Zo zou niemand merken dat de containers leeg waren.

‘Aan de zijkant opengemaakt’

Defensie tast in het duister hoe dit heeft kunnen gebeuren. De containers werden in Afghanistan verzegeld. Toen de opslagboxen op Volkel landden, waren ze nog steeds dicht en verzegeld.

De marechaussee heeft de zaak onderzocht, maar heeft niet kunnen vinden hoe het materiaal zoek heeft kunnen raken. Het is niet bekend hoe groot de schade is. Het ministerie heeft nog niet op het incident gereageerd.

    • Casper van der Veen