OM biedt verdachten loverboyzaak hulp na verhoor

De psychologische bijstand aan verdachten in de Valkenburgse zedenzaak wordt opgevoerd, nadat een tweede verdachte zelfmoord heeft gepleegd. Verdachten kunnen direct na verhoor spreken met een hulpverlener, meldt het OM in Maastricht. De politie heeft verdachten vanaf het begin van het onderzoek gewezen op de mogelijkheid van bijstand, maar die moesten ze zelf zoeken en was niet direct beschikbaar.

Begin vorige maand werd bekend dat een eerste verdachte zelfmoord had gepleegd. Het zou gaan om de man die in november bij het slachtoffer op de hotelkamer werd aangetroffen. Haar pooier, een zogenoemde loverboy, zat op het aanpalende toilet.

De 50 tot 80 verdachten worden ervan verdacht dat zij tegen betaling seks hadden met het 16-jarige meisje. De verdachten staan op een ‘klantenlijst’ op de mobiel van de pooier. Deze 21-jarige Amir A. zit in voorarrest.

Tijdens een pro-formazitting in januari suggereerde officier van justitie dat klanten huisbezoek konden verwachten, meldden regionale en landelijke media. Na kritiek op dit vermeende ‘schandpaalbeleid’, zegt het OM nu dat die opmerking verkeerd is uitgelegd. De verdachten worden in eerste instantie gebeld. Vooralsnog, stelt het OM, is aan geen verdachte een huisbezoek gebracht. (NRC)