Koffiekoekjes

We bakken deze hele week uit Goed zoet! Bakken zonder suiker. Een relatieve nieuwkomer onder de alternatieve zoetmakers is kokosbloesemsuiker (Gula Java). Deze (dure!) suiker wordt gemaakt van de nectar van de tropische kokospalm. Hij is lichtbruin van kleur, heeft een wat grove structuur en vrij sterke, karamelachtige smaak. Kokosbloesemsuiker heeft dezelfde zoetkracht als gewone suiker en is dus een op een te vervangen in een recept. Koekjes en cakes met kokosbloesemsuiker kleuren wat bruiner dan met gewone suiker en kunnen ook iets sneller verbranden.

Verwarm de melk en het vanille-extract in een klein pannetje en los de oploskoffie erin op. Meng in een ruime kom speltmeel, (wijnsteen)bakpoeder, zout en kokosbloesemsuiker. Kneed de boter en de opgeloste koffie erdoor tot je een soepel deeg hebt. Als het deeg te droog blijft kun je een eetlepel water toevoegen. Rol een worst van het deeg, verpak in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd het deeg in plakken van een halve cm of bestuif het aanrecht met meel, rol het deeg uit tot een halve cm dikte en steek vormpjes uit het deeg met een koekjesuitsteker. Dit kan wat kneedkracht kosten, omdat het deeg zich niet makkelijk laat uitrollen.

Bak de koekjes 8 tot 12 minuten, laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in de koektrommel.