‘Investeringsbank Azië in trek bij Europese landen’

Steeds meer landen sluiten zich alsnog aan bij wat het Chinese alternatief moet worden voor de door de VS gedomineerde Wereldbank.

De golf van voorgenomen toetredingen van westerse landen tot de AIIB is slecht voor de invloed van de VS in Azië. Foto Kevin Lee/Bloomberg

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk, ook andere grote Europese landen willen meedoen aan de Asian Infrastructure and Investment Bank (AIIB), een nieuwe, door China geleide financiële instelling die op termijn een regionaal alternatief kan worden voor de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Volgens de Britse krant de Financial Times willen Duitsland, Frankrijk en Italië zich bij de AIIB aansluiten. Het Chinese persbureau Xinhua berichtte vanmorgen dat ook Zuid-Korea, Zwitserland en Luxemburg een lidmaatschap overwegen.

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement verwelkomde vanmorgen de Europese toenadering tot de AIIB. „Ik vind het goed dat deze landen zich aansluiten, en zou het nog beter vinden als meer Europese landen dat zouden doen”, zei Schulz tijdens een verblijf in Beijing. „Maar zulke nieuwe organisaties moeten wel voldoen aan de geldende internationale standaarden. Dat is belangrijk.”

Vanmorgen kon bij het ministerie van Financiën nog niet worden achterhaald wat de Nederlandse opstelling is ten aanzien van de AIIB.

De druk om tijdig mee te doen is te herleiden tot de eerstvolgende vergadering rond de AIIB, die van 29 maart tot 31 maart plaatsvindt in Kazachstan. China heeft laten weten dat landen die medeoprichter willen worden van de bank tot 31 maart de tijd hebben om dat aan te geven.

26 landen waren al om

China liet eerder dit jaar weten dat naast China zelf reeds 26 landen, voornamelijk uit Azië en het Midden-Oosten zich al bij de AIIB willen aansluiten. De Australische premier Tony Abbott zei afgelopen weekeinde dat zijn regering ‘spoedig’ een besluit zal nemen over deelname.

De golf van voorgenomen toetredingen van westerse landen is een tegenvaller voor de Verenigde Staten in de strijd met het opkomende China om invloed in Azië. De VS poogden van begin af aan zijn belangrijkste Europese en Aziatische partners ervan te weerhouden aan de AIIB deel te nemen, maar zien nu toe hoe steeds meer landen zich uiteindelijk toch aansluiten.

De Amerikaanse onderminister van Aziatische zaken, Daniel Russell, zei vanmorgen in Seoul dat de VS weliswaar meer investeringen in infrastructuur in Azië verwelkomen, maar „het onomstotelijke bewijs zoeken dat het bestuur van de bank zich houdt aan de hoge standaarden van andere multilaterale ontwikkelingsbanken”.

Het ingelegde kapitaal van de AIIB kan volgens China groeien tot 100 miljard dollar, op basis waarvan een veelvoud kan worden geïnvesteerd. Het plan voor de bank werd in het najaar van 2013 door China gelanceerd, waarna in oktober vorig jaar de eerste verkennende vergadering volgde. Eind dit jaar wil Beijing de bank officieel hebben opgericht.

Veel opkomende landen, met name China, zijn al langer gepikeerd over de westerse dominantie bij de Wereldbank en het IMF, en de traagheid waarmee een hervorming van de stemverhoudingen binnen het IMF wordt doorgevoerd. Het Amerikaanse Congres houdt een beslissing over de goedkeuring van nieuwe stemverhoudingen bij het IMF al vier jaar tegen. De VS hebben in deze instelling een blokkerende minderheid.