Hamburg en niet Berlijn kandidaatsstad Spelen

Het Duits olympisch comité (DOSB) verkiest Hamburg boven de hoofdstad Berlijn als kandidaat voor de Olympische Zomerspeler van 2024 of eventueel 2028.

Een opvallende keuze, omdat Berlijn een internationalere uitstraling heeft dan Hamburg. De heersende opvatting is dat de hoofdstad om die reden kansrijker zou zijn in een strijd met zeker Boston en Rome en eventueel Parijs, Doha, Istanbul en Baku. Door sporthistorici wordt de keus gezien als een mislukte kans op eerherstel na de Olympische Spelen van 1936, die door het Nazibewind van Hitler werden misbruikt voor propagandistische doeleinden.

Het DOSB voelde veel voor een nieuwe Berlijnse kans, maar durfde de stap om electorale redenen niet aan.

Uit peilingen is gebleken dat een kleine meerderheid (ongeveer 55 procent) van de Berlijnse bevolking tegen de Spelen is. In Hamburg ligt dat percentage met 64 procent beduidend hoger. Het afgesproken referendum zou in Berlijn te risicovol zijn.

En het DOSB wil niet een tweede keer gezichtsverlies leiden. Nadat München voor de Winterspelen van 2018 werd verslagen door het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, werd een kandidatuur voor 2022 door de inwoners afgewezen in een referendum. Pijnlijk voor Duitsland, maar vooral pijnlijk voor Thomas Bach, de nieuwe Duitse voorzitter van het IOC.

In Hamburg wordt in september een referendum gehouden. Kandidaatssteden moeten zich voor 15 september melden bij het IOC. (ANP)